Pleister dient insuline pijnloos toe met levende cellen

15-03-2016 13:50 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben een slimme pleister ontwikkeld die insuline bij diabetespatiënten pijnloos kan toedienen via micronaalden en levende cellen.

De pleister van de University of North Carolina (UNC) en North Carolina State University (NC State) beschikt over zogeheten bètacellen die insuline in het bloed aanmaken om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Hiermee verwachten de wetenschappers de zorg voor diabetespatiënten te verbeteren.

Het prototype van de UNC en NC State is ontwikkeld op basis van een bestaande techniek die aangemaakte insuline toedient in het lichaam via een pleister met micronaalden.

De nieuwe insulinepleister maakt gebruik van bètacellen om lichaamseigen insuline te produceren. In tegenstelling tot de bestaande insulinepleisters, moet de nieuwe pleister de kans op een te lage bloedsuikerspiegel als gevolg van een te hoge dosis insuline voorkomen.

Tot tien uur effectief

De micronaalden in de pleister maken het mogelijk om de bètacellen toe te dienen via de huid. Vervolgens komen de cellen via haar- en bloedvaten in het lichaam terecht, waarna de cellen de juiste dosis insuline aanmaken om het bloedsuikerspiegelgehalte te verlagen. Uit onderzoek met labmuizen bleek dat de pleister tot tien uur lang de bloedsuikerspiegel effectief verlaagt.

Wanneer de werking van de pleister vermindert, kunnen diabetespatiënten een tweede pleister inzetten die het bloedsuikerspiegelgehalte zelfs tot twintig uur in balans houdt. Hierbij wordt de dosis insuline niet verhoogd. Zo lopen diabetespatiënten geen risico op hypoglycemie, waarbij patiënten onwel worden als gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel.

De nodige pauze

“De zorg voor diabetes is lastig voor patiënten, doordat ze er voor de rest van hun leven 24 uur per dag en zeven dagen per week aan moeten denken”, zegt John Buse, wetenschapper bij de UNC School of Medicine. “Deze slimme insulinepleisters zijn veelbelovend, doordat ze patiënten de nodige ‘pauze’ gunnen bij de zorg van diabetes.”

In een vervolgonderzoek gaan de wetenschappers de pleister verder ontwikkelen om deze geschikt te maken voor klinische testen met patiënten.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University of North Carolina at Chapel Hill | Foto: Hoofdafbeelding: Melissa Johnson, Creative Commons, In tekst-afbeelding: University of North Caroline at Chapel Hill (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn