Een kamerplant die de wereld aandrijft

Een kamerplant die de wereld aandrijft

22-05-2013 16:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een kamerplant die elektriciteit opwekt en hiermee in de toekomst de hele wereld van elektriciteit gaat voorzien. Dit is wat het Wageningse Plant-e voor ogen heeft.

Het is nog niet zo efficiënt als zonnepanelen, maar wel weer een stuk duurzamer. De Wageningse start-up Plant-e wil zonder het gebruik van schaarse materialen de hele wereld van stroom voorzien.

Het idee is relatief simpel. Planten produceren met behulp van zonlicht en fotosynthese organische materie. Maar slechts een klein deel hiervan wordt door de plant gebruikt om te groeien, de rest stoot het via de wortels af naar de grond. Micro-organismen rondom die wortels breken deze materie af waarbij elektronen vrijkomen.

Steek twee pinnen in de grond en je krijgt een stroom van elektronen: elektriciteit.

Plant-e

Plant-e is in 2007 ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Wageningen. Sinds 2009 is de spin-off Plant-e de eigenaar van de technologie en is daarmee de enige die met deze technologie werkt. Volgens Plant-e kan de hele wereld van elektriciteit worden voorzien als 10 procent van alle ‘wetlands’ wordt toegepast met hun technologie.

Zo ver zijn we nog lang niet, maar op kleine schaal wordt deze technologie nu toegepast. Nu wordt er een elektriciteitsproductie gehaald van 28 kilowattuur per vierkante meter per jaar, waarbij de hele oppervlakte van het dak met gras is bedekt. Om een huishouden van elektriciteit te voorzien betekent dit dat je 100 vierkante meter begroeiing nodig hebt.

Ook voor bedrijven is het in potentie een geschikt systeem. Veel bedrijfspanden hebben platte daken waardoor ze zichzelf door middel van ‘groene daken’ in hun elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien.

Investering

Ook consumenten kunnen nu met hun kamerplant stroom opwekken. Plant-e verkoopt via crowdfundingplatform OnePlanetCrowd.nl kleine aardbolletjes die draaien op elektriciteit uit kamerplanten. Het doel van de wetenschappers is om door de verkoop van de plant genoeg geld binnen te halen om de technologie verder te ontwikkelen en te produceren.

Met de technologie wil Plant-e op grote schaal elektriciteit winnen uit groene daken en natuurgebieden. In 2014 kan het eerste echte ‘groene dak’ worden gerealiseerd en in 2015 hoopt Plant-e de eerste elektriciteit op te wekken uit natuurgebieden.

Tot eind juni moet er hiervoor €100.000 op tafel komen. Momenteel is er al een bedrag van €23.100 opgehaald. In de komende 37 dagen zullen ze nog 77 procent van het bedrag bij elkaar moeten verzamelen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn