Vuilnisbakken met sensoren moeten welzijn bewoners monitoren

17-03-2016 13:40 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek van het Britse bedrijf Nesta blijkt dat gemeentes in Groot-Brittannië flink kunnen besparen op zorgkosten door Internet of Things (IoT)-toepassingen, zoals sensoren in de vuilnisbak.

Het onderzoek van Nesta beschrijft de mogelijkheid om gemeentelijke afvalbakken in Groot-Brittannië te voorzien van sensoren, die het welzijn van bewoners kunnen monitoren. De sensoren verzamelen gegevens zoals hoe frequent de stadsbewoner afval deponeert in de vuilnisbak.

Gemeentebesturen kunnen de verzamelde gegevens combineren met bijvoorbeeld gezondheidsdata van de stadsbewoner. Zo kan het systeem de gemeentes waarschuwen, wanneer een oudere bewoner twee weken lang geen afval heeft gedeponeerd. Op basis daarvan kan het stadsbestuur de huisarts inlichten om de gezondheid van de bewoner in de gaten te houden.

Dit maakt het mogelijk om medische ingrepen tijdig uit te voeren, waardoor aanzienlijk op zorgkosten kan worden bespaard. Volgens het innovatiebedrijf leveren grootschalige IoT-toepassingen, zoals de vuilnisbak met sensoren, een kostenbesparing op van ruim £ 14 mrd (€ 17,7 mrd) per jaar.

IoT in slimme steden

Naast de slimme vuilnisbakken, stelt Nesta in het Connected Councils-rapport dat gemeentes digitale diensten beter toegankelijk kunnen maken.

Zo kunnen stadsbesturen onder andere gesproken navigatie inzetten in openbare ruimtes, zoals bibliotheken en uitzendbureaus, waardoor ouderen beter toegang krijgen tot de digitale diensten. Nesta ziet kansen om deze toepassingen in 2025 in Britse gemeentes te realiseren en daarmee een besparing in de gemeentelijke kosten mogelijk te maken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Nesta, Daily Mail | Foto: s2art, Creative Commons (Cropped DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn