Slim werkvest monitort gezondheid van bouwers op locatie

18-03-2016 09:50 | Door: Fitria Jelyta

Een vest met sensoren en een smartphone-app moeten gezondheidsdata van bouwvakkers meten op de bouwplaats en voorkomen dat ze onwel worden door te veel blootstelling aan hitte.

De wetenschapper Ruwini Edirisinghe van het Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) in Australië heeft een systeem ontwikkeld om de gezondheid van bouwvakkers op de bouwplaats te bevorderen. Dit systeem bestaat uit een werkvest met sensoren en een smartphone-app.

De sensoren meten de lichaamstemperatuur en hartslag van de gebruiker. De verzamelde gegevens worden vervolgens weergegeven op de smartphone-app, die de bouwvakkers direct waarschuwt wanneer zij hun gezondheid in gevaar brengen door te veel blootstelling aan hitte op de bouwplaats.

Symptomen herkennen

De wetenschapper stelt dat veel bouwvakkers al op de hoogte zijn van de gevaren van te veel blootstelling aan hitte. Toch blijft het moeilijk om de symptomen van ziektes als gevolg van hitte tijdig te herkennen en deze te behandelen. Met het slimme werkvest en de smartphone-app hoopt de onderzoeker hier verandering in te brengen.

“Ziektes die door te veel blootstelling aan hitte worden veroorzaakt zijn een serieuze zaak in de bouwsector en kunnen tot fatale gevolgen leiden”, zegt Edirisinghe. “Te veel hitte op de bouwplaats kan lichaamsorganen en het zenuwstelsel beschadigen, wat leidt tot permanente invaliditeit of zelfs tot sterftegevallen.”

De wetenschapper ontving eerder een geldbedrag van $ 33.000 van de Malcolm Moore Industry Research Award. Hiermee zegt ze de toepasbaarheid van het werkvest en smartphone-app verder te testen op bouwlocaties. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Royal Melbourne Institute of Technology | Foto: Sean Hagen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn