Spin-offbedrijf verbetert ouderenzorg met Internet of Things

21-03-2016 10:16 | Door: Fitria Jelyta

Het Belgische bedrijf Senso2me heeft een systeem ontwikkeld dat ouderenzorg op afstand verbetert via Internet of Things. Dit maakt het voor ouderen mogelijk om langer zelfstandig te wonen.

Het systeem van Senso2me, een spin-offbedrijf van Universiteit Gent (UGent), bestaat uit kleine sensoren met zogeheten Click2Call-drukknoppen. Door de sensoren te programmeren en aan te sluiten op een draadloze internetverbinding, kan het systeem de activiteiten van de ouderen monitoren.

Hiermee kunnen mantelzorgers zorg op afstand verlenen aan hulpbehoevende senioren die langer zelfstandig willen wonen. Door de dagelijkse activiteiten van de ouderen real-time in kaart te brengen, krijgen verzorgers beter inzicht in bijvoorbeeld nachtrust en sociale isolatie. Volgens Senso2me was toegang tot dergelijke informatie voorheen niet mogelijk.

Met een druk op de knop

Bij noodsituaties drukken gebruikers simpelweg op de Click2Call-knop, waarna familieleden of mantelzorgers via smartphone of tablet op de hoogte worden gesteld van de situatie. Zelfs als de zorgbehoevende senior niet op de knop drukt, kan het systeem automatische signalen doorgeven aan de verzorger.

Dit is mogelijk door de vooraf ingestelde dagbesteding van de gebruiker. Zodra het systeem een afwijking opmerkt, wordt de verzorger daarover geïnformeerd.

Zorgdomotica

De sensoren kunnen in elke kamer in de woning van de zorgbehoevende ouderen worden geplaatst en zijn bestand tegen water, waardoor het systeem ook in de badkamer werkt. Daarnaast kunnen verzorgers op afstand de temperatuur van de woning naar wens bepalen, wanneer de oudere niet meer in staat is om dit zelf te regelen.

Volgens het spin-offbedrijf behoudt het Senso2me-systeem een groot deel van de privacy van de ouderen. Zo kan de gebruiker op elk moment besluiten om het systeem op stop te zetten. Verder kunnen mantelzorgers alarmberichten in bepaalde periodes uitschakelen of naar een andere mantelzorger doorsturen.  Dit maakt het apparaat ook geschikt voor gebruik in zorginstellingen

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Universiteit Gent | Foto: N i c o l a, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn