22-03-2016 10:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse start-up Pieces Technologies heeft een software ontwikkeld om de zorg voor patiënten met chronische ziektes efficiënter te maken. Hiervoor ontving het bedrijf een investering van $ 21,6 mln.

De software, Pieces, verzamelt gegevens over patiënten met chronische ziektes, zoals astma en diabetes. Door deze gegevens nauwkeurig bij te houden en toegankelijk te maken voor zorginstellingen, moet het systeem vermijdbare sterfgevallen, heropnames in ziekenhuizen en bijwerkingen van geneesmiddelen voorkomen.  

Daarnaast is de cloud-based software gemakkelijk te koppelen aan bestaande informatiesystemen in ziekenhuizen en biedt het inzicht in de specifieke zorgbehoeftes van patiënten. Het systeem is ontwikkeld door Pieces Technologies, een spin-offbedrijf van het onderzoekscentrum Parkland Center for Clinical Innovation (PCCI) in Dallas. De investering van $ 21,6 mln heeft ertoe geleid dat het bedrijf onafhankelijk van het onderzoekscentrum PCCI verder kan werken. 

Welzijnsfactoren

Volgens PCCI kan de software op basis van algoritmes voorspellingen maken over de gezondheid van de patiënt en zorgmedewerkers waarschuwen bij kritieke toestanden. Zo kan het systeem aangeven of een patiënt binnen zestien uur een hartstilstand ervaart, waardoor zorgmedewerkers tijdig kunnen ingrijpen.

Naast het bijhouden van medische gegevens, is het systeem ook te koppelen aan organisaties zoals voedselbanken. Dit maakt het mogelijk om verschillende factoren die het welzijn beïnvloeden, zoals weinig voeding als gevolg van armoede, mee te nemen in de besluitvorming van een passende medische behandeling.

Voor de Pieces-software heeft de zorgstart-up een investering van $ 21,6 mln ontvangen van onder meer de zorginstelling Children’s Health in Dallas. Zo wil het ziekenhuis de software toepassen om de zorg voor kinderen met chronische ziektes te verbeteren. Door gebruik te maken van de software wil Children’s Health medische ingrepen bij ziektes als diabetes en astma vroegtijdig kunnen uitvoeren en daarmee zorgkosten verminderen. 

Bron: Parkland Center for Clinical Innovation, Businesswire, The Dallas Morning News | Foto: Agencia de Noticias ANDES Creative Common (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)