Onderzoekers verbeteren diagnostiek van hoge bloeddruk

23-03-2016 09:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van de Oxford University hebben een nieuwe methode ontwikkeld om bloeddruk betrouwbaar te meten. Hierdoor kunnen medicijnen nauwkeuriger worden voorgeschreven.

Bij huidig onderzoek om vast te stellen of een patiënt een hoge bloeddruk heeft, nemen artsen één meetmoment. Tijdens dit soort onderzoeken kan het voorkomen dat patiënten een hogere of lagere bloeddruk hebben dan normaal, doordat ze zenuwachtig of gespannen zijn. Dit zogenoemde 'wittenjasseneffect' kan een verkeerde diagnose opleveren, met het onnodig voorgeschreven medicatie als gevolg. 

De onderzoekers van de Oxford University hebben een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij ze tijdens één consultatie drie bloeddrukmetingen uitvoeren. Deze metingen worden samen met eigenschappen van een patiënt geanalyseerd. 

Medicatie afstemmen

 

De onderzoekers van Oxford University gebruiken met de nieuwe methode drie bloeddrukmetingen tijdens één consultatie. Deze metingen worden samen met basiseigenschappen van een patiënt geanalyseerd. Aan de hand van deze data kunnen de onderzoekers de bloeddruk naar eigen zeggen nauwkeuriger meten en eventuele medicatie beter afstemmen. 

Volgens dr. James Sheppard, onderzoeksleider, kan deze methode 'veel' zorgkosten besparen. 

Om ook andere artsen van de nieuwe methode te laten profiteren, deelt de University of Oxford Medical Sciences Division deelt de rekenmethode via zijn website. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: University of Oxford Medical Sciences Division | Foto: Quinn Dombrowski Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn