Xbox Kinect-technologie verbetert longziektediagnostiek

28-03-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers hebben een manier gevonden om sensoren van de Xbox Kinect te gebruiken om de diagnostiek van longaandoeningen te verbeteren.

Onderzoekers van de Britse University of Warwick hebben software ontwikkeld om de sensoren van de Xbox Kinect-controller te gebruiken om 3D-beelden te maken van het bovenlichaam. Hiermee kunnen artsen een beter inzicht krijgen in de verschillende bewegingen van de borstwand, waardoor ze ademhalingsproblemen beter kunnen detecteren.

Diagnoses van taaislijmziekte en bronchitis verbeteren

Goedkope diagnoses

“We hebben een goedkoop prototype ontwikkeld die in tegenstelling tot bestaande systemen een zeer nauwkeurige meting maakt van de ademhaling”, zegt onderzoeksleider Dr. Chris Golby. De wetenschappers zien mogelijkheden voor het systeem om diagnoses van longaandoeningen als taaislijmziekte en bronchitis te verbeteren.

Volgens de onderzoekers kan de inzet van de Kinect-controller helpen om de kosten voor diagnoses van longziektes te verminderen.

Spirometrie

Uit testen is gebleken dat de technologie net zo nauwkeurig werkt als een spirometer, een apparaat dat de longfuncties van patiënten meet.

Om gebruik te maken van de spirometer, moeten patiënten diep inademen en vervolgens zo hard en zo lang mogelijk in het apparaat blazen. Volgens de onderzoekers zijn bestaande spirometrie-technieken niet even nauwkeurig bij de longfunctiemetingen van patiënten met verschillende leeftijden.

In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers de Xbox Kinect-technologie van Microsoft verder benutten om meerdere longaandoeningen op te kunnen sporen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: University of Warwick | Foto: Hoofdafbeelding: James Whatley, Creative Commons, In tekst-afbeelding: University of Warwick (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn