29-03-2016 15:45 | Door: Fitria Jelyta

Een Noord-Hollandse zorgorganisatie heeft zijn voedselverspilling naar eigen zeggen gehalveerd door maaltijden te bereiden vlak nadat een bewoner zijn keuze doorgeeft.

In samenwerking met stichting Diverzio heeft de zorgorganisatie Vrijwaard in Den Helder geïnvesteerd in een ambachtelijke keuken. Hiermee zegt Vrijwaard rekening te houden met de wensen en behoeften van de gasten, bewoners en de cliëntenraad. 

De ambachtelijke keuken van Vrijwaard bereidt maaltijden direct na bestelling. De koks gebruiken verse ingrediënten en seizoensproducten, waardoor het gebruik van kant-en-klaarmaaltijden overbodig is.

Beleving

“Eten en drinken vormen voor veel bewoners het hoogtepunt van de dag”, zegt Coert Veenstra, bestuurder van Vrijwaard. “Zij zijn onze gasten en dan moeten we dus ook inspelen op hun wensen.” Met het nieuwe bereidingsproces is Vrijwaard erin geslaagd de voedselverspilling met 50 procent terug te dringen. Dat heeft volgens de zorginstelling ook een kostenbesparing opgeleverd.

In de toekomst wil Vrijwaard het voedingconcept verder ontwikkelen en inzetten op de beleving van onder andere geur, smaak en kleuren. Verder gaat de zorgorganisatie soepen en desserts in de restaurants naar wens en smaak bereiden, en deze met een serveerwagen persoonlijk aan de gasten serveren.

Voedselverspilling meetbaar maken

Het aanbieden van vers bereide maaltijden blijkt ook voedselverspilling in ziekenhuizen te kunnen verminderen. Zo zijn de vestigingen van Gelre Ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn er met het zogeheten Roomservice à la carte-systeem in geslaagd om de voedselverspilling in een half jaar tijd te halveren. Dit is mogelijk doordat de tijd tussen het bestellen van de maaltijden en de daadwerkelijke consumptie korter is dan voorheen.

Eerder maakte stichting Diverzio bekend een online tool te hebben ontwikkeld om zorgorganisaties te helpen bij het voorkomen van voedselverspilling en het verduurzamen van maaltijden. Het Diverzio Dashboard maakt het mogelijk om de kosten, het effect en de verspilling van de maaltijdvoorzieningen te meten. 

Bron: Diverzio | Foto: Hoofdafbeelding: Pan Pacific, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Diverzio (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)