Zoetere hapjes moeten herstel Udense patiënten bevorderen

01-04-2016 10:22 | Door: Chris Thijssen

Ziekenhuis Bernhoven serveert in samenwerking met Hutten Care & Cure oncologische voeding. De voeding moet de eetlust van kankerpatiënten stimuleren.

Hutten Care & Cure heeft voedingsrecepten ontwikkeld die zijn toegespitst op de specifieke behoeften van kankerpatiënten. Tijdens een oncologische behandeling kan de smaakbeleving van een patiënt veranderen.

‘Normale’ voeding smaakt daardoor vaak niet goed, waardoor de patiënt niet voldoende voedsel binnenkrijgt. Dit zou het herstel niet bevorderen. De ‘oncologische hapjes’ van Hutten Care & Cure moeten de eetlust van patiënten verbeteren, wat moet leiden tot een beter herstel.

Naar verwachting vermindert het programma ook de hoeveelheid voedsel die wordt verspild, omdat er minder voedsel overblijft.

Zoetere smaak

De gerechten, waaronder zalmwraps, carpaccio en notentaartjes van witte bonen, hebben een zoetere smaak dan normaal het geval is. Het ziekenhuis serveert de gerechten vanaf 4 april. De instelling zegt uitgebreid te gaan monitoren hoe de patiënten op het voedingsprogramma reageren.

Minder voedselverspilling

Ook het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis heeft aandacht voor de smaakbeleving van kankerpatiënten. De ziekenhuiskoks stellen in een speciale spreekkamer voor smaakonderzoek per oncologische patiënt een smaakprofiel op. Aan de hand daarvan krijgen patiënten maaltijden op maat geserveerd die de eetlust moeten stimuleren.

Volgens het ziekenhuis leidt dit tot minder ondervoeding, een kortere ligduur, minder bijvoeding en minder behoefte aan antimisselijkheidsmedicatie. Ook belandt er minder voedsel bij het afval.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Hutten | Foto: Rool Paap, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)


 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn