Europa faalt bij verbeteren luchtkwaliteit

Europa faalt bij verbeteren luchtkwaliteit

03-06-2013 13:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europese landen overschrijden vaak de normen voor luchtvervuiling, terwijl de Europese normen veel soepeler zijn dan die in China en de VS.

In de vandaag begonnen Green Week van de Europese Unie gaat de discussie over luchtkwaliteit. Zeven Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, zitten stelselmatig boven de EU-normen voor de uitstoot van stikstofoxiden, de meest voorkomende luchtvervuiling in Europese steden.

Nederland houdt zich wel precies aan de normen. Dat is echter geen reden om achterover te leunen, want in 2015 zullen de normen voor Nederland worden aangescherpt. Wanneer dat gebeurt voldoet Nederland niet meer aan de norm, waarschuwden de verkeerswethouders van de grote steden enkele weken geleden.

Te soepele normen

De Europese normen zijn volgens een rapport van de Health and Environmental Alliance (HEAL) ook nog eens te soepel. De non-profit organisatie uit Brussel wijst er op dat zowel China als de Verenigde staten strengere normen hebben voor de uitstoot van stikstofoxiden. In China is de norm 100 milligram per kubieke meter, in de VS is het 117 milligram. In Europa is maar liefst 200 milligram per kubieke meter toegestaan.

Volgens het rapport zijn de gezondheidseffecten van de vervuiling aanzienlijk. De uitstoot van de Europese kolencentrales zou jaarlijks zorgen voor 18.200 doden en €42,8 mrd extra kosten aan gezondheidszorg. De Verenigde Naties berekenden al eerder dat luchtvervuiling meer doden veroorzaakt dan HIV en malaria.

Bron: Euractiv Foto: Arnold Paul via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn