Zorgorganisaties zetten standaard voor duurzaam eten

06-04-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

In het programma ‘Duurzaam en Gezond aan tafel’ zijn veertien Friese zorgorganisaties er in geslaagd om de voedselverspilling tot onder het landelijk gemiddelde terug te dringen.

Voor de ontwikkeling van het programma Duurzaam en Gezond aan tafel zijn Stichting De Friesland, stichting Diverzio en Antonius Zorggroep verantwoordelijk. Doel van het programma is om voedselverspilling tegen te gaan en de maaltijdvoorzieningen in de zorgorganisaties duurzaam en gezond te maken.

Volgens de initiatiefnemers wordt in Nederland gemiddeld 30 tot 40 procent van het eten in zorginstellingen weggegooid. De deelnemende zorgorganisaties hebben volgens stichting Diverzio de voedselverspilling tot onder de 20 procent verminderd en bij sommige deelnemers ligt het percentage tot onder de 10 procent.

Smaaksturing en samen koken

Het programma bestaat uit drie verschillende projecten. In het project ‘Aan tafel’ werkten vrijwilligers met Friese ouderen in zorghuizen, waar samen vers werd gekookt en gegeten om de eetlust van ouderen te stimuleren en vereenzaming tegen te gaan.

Verder is een project over smaaksturing in het programma opgenomen. Hierin heeft het Antonius Ziekenhuis in Sneek de smaakbeleving en eetlust van oncologiepatiënten verhoogd.

Online tool

Daarnaast heeft stichting Diverzio binnen het programma vier masterclasses uitgevoerd, waarin de deelnemende zorgorganisaties hebben gefocust op het terugdringen van voedselverspilling, het verhogen van de maaltijdtevredenheid, het verduurzamen van de inkoop en het verminderen van de kosten.

Hiervoor maakten de zorgorganisaties gebruik van het online Diverzio Dashboard, dat inzicht geeft in de kosten, het effect en de verspilling van hun maaltijdvoorziening. De online tool geeft op basis van de meetresultaten verbeterpunten aan die de organisaties in de praktijk kunnen uitvoeren. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Diverzio | Foto: Phalinn Ooi, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn