Duurzaamste woonzorgcomplex komt in Arnhem

11-04-2016 10:27 | Door: Fitria Jelyta

Zorgorganisatie Driegasthuizengroep uit Arnhem zegt het duurzaamste woonzorgcomplex van Nederland te bouwen.

Bij de nieuwbouw van het woonzorgcomplex Huis en Haard zegt de zorgorganisatie een energieneutraal gebouw te realiseren. Zo krijgt het complex een dak dat geheel uit zonnepanelen bestaat en krijgt het complex geen gasaansluiting. Hierdoor wordt het hoogst haalbare energielabel A++++ behaald.

Verder krijgt Huis en Haard keukens die producent Bribus uit biobased materialen als mais en riet vervaardigt. Volgens Bribus zijn de keukens volledig recyclebaar en lichtgewicht, waardoor de keukens gemakkelijk in het gebouw worden ingepast.

Bij de nieuwbouw zijn bouwbedrijf Giesbers Wijchen, adviesbureau 4thecity en architectenbureau Geesink Weusten Architecten betrokken.

Bijdragen aan genezing

Naast het gebruik van duurzame materialen, zegt Driegasthuizengroep ook rekening te houden met duurzaamheid in de beleving van gebruikers van het gebouw. Hiervoor wordt een ‘Healing Environment’ ontwikkeld waarin senioren een prettige sfeer ervaren door veel beplanting in zowel het interieur als het exterieur.

“De Driegasthuizengroep is bezig om duurzaamheid onderdeel van de bedrijfsvoering te maken”, zegt Bert Krikke, directeur van 4thecity. “Zo is bijvoorbeeld bij zes woonzorggebouwen het streven om het energiegebruik met twintig procent te verlagen. Bij de nieuwbouw zijn de richtlijnen van Breeam het uitgangspunt.”

Volgens de projectontwikkelaar is Huis en Haard het eerste woonzorgcomplex in Nederland dat gebruikmaakt van de Breeam-standaard om duurzaamheid in het bouwproject te certificeren. Naar verwachting wordt de eerste bouwfase van Huis en Haard eind november afgerond. De tweede bouwfase start in 2017. Hiermee krijgt het gebouw een uitbreiding van 18 woonzorgstudio’s en een multifunctionele ruimte. 

Bekijk hieronder een impressie van het woonzorgcomplex Huis en Haard in Arnhem:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Driegasthuizengroep, 4thecity | Foto: Fran Urbano, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn