Plantaardig medicijn voorkomt progressie auto-immuunziekte

14-04-2016 07:17 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers van de Australische University of Queensland hebben een geneesmiddel op basis van een plant ontwikkeld die de progressie van de ziekte Multiple Sclerose (MS) voorkomt.

Volgens Dr. Christian Gruber, onderzoeker bij University of Queensland, zijn artsen met deze ontdekking een stap dichter bij het voorkomen en genezen van de auto-immuunziekte gekomen. “Dit geneesmiddel moet de levenskwaliteit van patiënten met MS verbeteren”, zegt de wetenschapper.

Het nieuwe geneesmiddel draagt de naam T20K en bestaat uit de plant Oldenlandia affinis, een traditionele medische plant. In tegenstelling tot bestaande behandelmethoden tegen MS, kan de T20K oraal worden toegediend. Conventionele geneesmiddelen tegen de ziekte worden volgens de onderzoekers voornamelijk via injecties toegediend aan de patiënten.

Medische start-up

Uit onderzoek met lab-modellen blijkt dat het medicijn met succes de veelvoorkomende symptomen van MS kon stopzetten. Volgens de onderzoekers zijn er wereldwijd 2,5 miljoen patiënten die aan de auto-immuunziekte lijden. Bij progressie van deze neurologische aandoening in het centrale zenuwstelsel kunnen patiënten beperkingen van lichaamsfuncties ervaren en zelfs invalide worden.

De wetenschappers verwachten in 2018 klinische testen uit te voeren met het geneesmiddel. Zo zijn vergunningen aan de start-up Cyxone verleend om de T20K op de markt te brengen. Gruber: “Cyxone is voornamelijk gericht op het uitvoeren van de preklinische testen die T20K moet ondergaan om uiteindelijk veilig en geschikt te zijn als geneesmiddel.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of Queensland | Foto: Marcelo Corrêa, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn