Hoe duurzame voeding kosten bespaart in de zorg

15-04-2016 15:37 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse start-up Wastewatchers is er in een pilotproject in geslaagd de voedselverspilling in het Meppelse ziekenhuis Isala Diaconessenhuis te verminderen en daarmee kosten te besparen.

Door gebruik te maken van de Wastewatchers-applicatie heeft het ziekenhuis in drie maanden tijd de voedselverspilling teruggebracht en 60 procent van de kosten voor voeding bespaard. Dat schrijft de website Zorgvisie.

In samenwerking met het bedrijf AAFM Facility Management heeft Wastewatchers de applicatie toegepast in het Isala Diaconessenhuis. Deze tool maakt het mogelijk voor keukenpersoneel van restaurants en bedrijven om het verspillingsproces inzichtelijk te maken.

'Ziekenhuisafdelingen vullen elkaar aan met producten die anders verspild worden'

Verschillende locaties

Verder vergelijkt de applicatie verspillingsdata tussen verschillende locaties. Het team achter Wastewatchers kan de betreffende keuken vervolgens ondersteunen bij het aanpakken van voedselverspilling. Volgens AAFM is de samenwerking met Wastewatchers uniek, doordat voedselverspilling in de zorgbranche niet eerder op deze manier is gemeten.

“We konden ook zien dat de ene afdeling andere producten verspilde dan de andere”, zegt Thomas Luttikhold, initiatiefnemer van Wastewatchers, in Zorgvisie. “Zo kunnen ze elkaar nu aanvullen: als een afdeling een tekort heeft aan bepaalde producten, kan hij die overnemen van een andere. Na drie maanden werd er voor 60 procent aan geld minder verspild.”

‘Voedselkilometers’

Eerder hebben veertien Friese zorgorganisaties deelgenomen aan het programma ‘Duurzaam en Gezond aan tafel’ van Stichting De Friesland, stichting Diverzio en Antonius Zorggroep. Hiermee zijn de deelnemende zorgorganisaties er in geslaagd de voedselverspilling tot onder de 20 procent van het landelijke gemiddelde terug te dringen.

Naast het verminderen van voedselverspilling, kijkt de zorgbranche naar mogelijkheden om maaltijden te bereiden met verse producten uit de regio. Zo start de zorgorganisatie Omring in Noord-Holland Noord met een pilotproject waarin maaltijden uit verse producten van eigen grond worden geserveerd in vier verzorgingshuizen.

De maaltijdproducten worden geleverd door groothandel Atlantis Handelshuis. Volgens de groothandel kunnen zorgorganisaties met het initiatief kosten besparen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot met 89 procent verminderen door 79 procent minder ‘voedselkilometers’ te rijden. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Zorgvisie, Stichting Diverzio | Foto: Hoofdafbeelding: Jeff Kubina, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Stichting Diverzio (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.



Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn