‘Lichaamsweefsel als textiel produceren is goedkoper’

17-04-2016 09:25 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben drie productietechnieken voor het maken van textielmaterialen gebruikt om lichaamsweefsels goedkoper te produceren.

De wetenschappers van de University of Missouri werkten in het onderzoeksproject samen met de University of North Carolina, N.C. State University en de NCSU College of Textiles. Door gebruik te maken van bestaande productietechnieken voor de zogeheten nonwoven-textielmaterialen, zijn de onderzoekers er in geslaagd lichaamsweefsels goedkoper te produceren.

Bij deze productietechnieken worden textielmaterialen rechtstreeks als vezel of filament in een vlies afgelegd en vervolgens aan elkaar gehecht. Zo zijn de technieken geschikt voor het fabriceren van kleding en gordijnen, stellen de wetenschappers.

Biologisch afbreekbaar

Voor het maken van de lichaamsweefsels gebruikten de wetenschappers het biologisch afbreekbare materiaal polymelkzuur (PLA) dat vermengd werd met menselijke stamcellen.

Volgens de wetenschappers dragen aangemaakte lichaamsweefsels bij aan de genezing van wonden die door diabetes of doorbloedingsstoornissen worden veroorzaakt. Daarnaast zijn de weefsels geschikt voor kraakbeen- en botherstel en voor herstel van een borstamputatie bij borstkanker.

Vervolgtest

Het onderzoek leverde lichaamsweefsels op die tussen de $ 0,30 tot $ 3,00 kosten, terwijl de veelgebruikte techniek weefselmateriaal oplevert die tussen de $ 2 tot $ 5 kost. De meest toegepaste techniek voor het produceren van lichaamsweefsels maakt gebruik vezels en materialen die aan elkaar worden gebonden via een elektrostatisch veld.  

In een vervolgonderzoek zeggen de wetenschappers de geproduceerde lichaamsweefsels te testen op labmodellen om uiteindelijk bij patiënten te kunnen gebruiken. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of Missouri | Foto: Hoofdafbeelding: Connie Ma, Creative Commons, In tekst-afbeelding: University of Missouri (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn