Duurzaam ‘passiefziekenhuis’ verrijst in Duitsland

18-04-2016 12:18 | Door: Fitria Jelyta

Bam Deutschland AG krijgt de opdracht om in Frankfurt-Höchst het eerste ziekenhuis te bouwen volgens de duurzame eisen van het energiezuinige passiefhuis.

Met dit project zijn de duurzaamheidseisen van het passiefhuis voor het eerst toegepast bij de bouw van een ziekenhuis, stelt de Duitse werkmaatschappij van Koninklijke Bam Groep. Volgens de Nederlandse eisen van het passiefhuis moet een gebouw of woning vier keer minder energie gebruiken dan een Nederlandse nieuwbouwwoning uit 2011.

Drievoudig glas, klimaatgevels en energiezuinige ventilatiesystemen

Passieve warmtebronnen

Daarnaast stoot een passiefhuis 54 procent minder CO2 uit dan traditionele gebouwen. Dat is mogelijk door het huis te verwarmen met passieve warmtebronnen, zoals de zon. 

Om de principes van het passiefhuis in het Duitse ziekenhuis toe te passen, plaatst Bam Deutschland onder meer drievoudig glas. Daardoor treedt er geen warmteverlies op, schrijft Het Financieele Dagblad (FD). Verder moeten klimaatgevels, een hoge luchtdichtheid en duurzame ventilatiesystemen bijdragen aan de energiebesparingen in het ziekenhuis.

Richtlijnen

De richtlijnen voor het pilotproject van het passiefhuis als ziekenhuis zijn door het Passivhaus Instituut Darmstadt ontwikkeld in samenwerking met het Zentrale Errichtungs Gesellschaft in Frankfurt. Volgens de samenwerkende partijen zijn er tot op heden nog geen bestaande richtlijnen van het passiefhuis voor het bouwen van een ziekenhuis.

Met de nieuwbouw van Klinikum Frankfurt Höchst is een bedrag van meer dan € 150 mln gemoeid. Het gebouw moet jaarlijks zorg verlenen aan 33.500 patiënten en plaats bieden aan 664 bedden. Naar verwachting wordt het ziekenhuisgebouw met een vloeroppervlakte van 79.000 vierkante meter eind 2018 opgeleverd en in de eerste helft van 2019 in gebruik genomen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Bam, Het Financieele Dagblad (FD) | Foto: Bam (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn