Zelfherstellend materiaal maakt implantaten duurzamer

20-04-2016 09:30 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een elastisch materiaal zodanig te bewerken dat het zichzelf kan herstellen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van duurzame implantaten.

Bij de ontwikkeling van het zelfherstellende materiaal maakten de onderzoekers van de Stanford University gebruik van het rubberachtige polymeer elastomeer, dat ze vervolgens hebben blootgesteld aan een elektrische veld. Hierdoor werd de elasticiteit van het materiaal verhoogd.

Uit onderzoek blijkt dat het bewerkte elastomeer tot ruim 2 meter kan rekken. De zelfherstellende eigenschappen zijn ontstaan door ionen van metalen aan het materiaal toe te voegen. In tegenstelling tot conventionele elastomeren kan het nieuwe materiaal zelfs op kamertemperatuur scheuren automatisch herstellen.

Duurzame implantaten

Volgens de wetenschappers is het rekbare materiaal geschikt voor de ontwikkeling van kunstmatige huid of spieren. Zo moet het elastomeer bijdragen aan de ontwikkeling van protheses die zintuigelijke vermogens als gevoel en aanraking bij patiënten mogelijk maken.

Door de zelfherstellende eigenschappen zien de onderzoekers ook mogelijkheden om het materiaal te gebruiken voor het produceren van medische wearables en duurzame implantaten die voor een langere periode niet gerepareerd of vervangen hoeven te worden.

In een vervolgonderzoek gaan de wetenschappers het materiaal verder ontwikkelen om de kwaliteit te verbeteren en verschillende medische toepassingen mogelijk te maken. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Stanford University | Foto: Hoofdafbeelding: Danielle Elder, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Stanford University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn