Herbruikbare pakken voor verzorgers van ebolapatiënten

20-04-2016 10:10 | Door: Fitria Jelyta

Zwitserse wetenschappers hebben een beschermend pak ontwikkeld dat verzorgers van ebolapatiënten meerdere keren kunnen dragen. Dit kan zowel afval als kosten verminderen.

De onderzoekers van het Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) werken samen met de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG), Zwitserse kennisinstellingen en droogpakfabrikant SF Tech aan het herbruikbare beschermingspak voor verzorgers van ebolapatiënten.

Tot vier keer goedkoper

Volgens de deelnemende instellingen aan het project zijn de pakken comfortabeler om te dragen en goedkoper dan bestaande beschermende kleding. Door de luchtdichte pakken te reinigen in een chlorineoplossing, kunnen medewerkers gedurende drie maanden hetzelfde pak dragen tijdens hun zorg voor de patiënten. Hierdoor is het gebruik van de pakken tot vier keer goedkoper dan het gebruik van andere beschermende kleding.

Milieurisico’s

In de huidige situatie wordt de traditionele beschermingskleding direct na gebruik weggegooid. Daarnaast moeten zorgmedewerkers verschillende lagen kleding aantrekken, wat volgens de onderzoekers veel tijd kost en niet gunstig is bij hoge temperaturen.

“In behandelingscentra worden dagelijks honderden verontreinigde pakken weggegooid, ondanks de hoge kosten en de risico’s op het milieu”, zegt Matthieu Gani, projectmanager bij EPFL. De initiatiefnemers zeggen op dit moment op zoek te zijn naar investeerders om het beschermende pak verder te ontwikkelen en te voorzien van een ventilatiesysteem.

Een prototype van het pak is vanaf 19 tot 21 april te zien in het Geneva International Conference Centre (CIGC) tijdens het Geneva Health Forum. Hier worden ook andere innovaties op het gebied van duurzame en betaalbare zorg tentoongesteld. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: EPFL | Foto: Alain Herzog via EPFL (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn