Test detecteert ziekte van Lyme voor tijdige behandeling

26-04-2016 09:23 | Door: Fitria Jelyta

Oostenrijkse wetenschappers hebben een nieuwe test ontwikkeld die de ziekte van Lyme tijdig opspoort en daarmee de effectiviteit van de behandeling van de ziekte vergroot.

De zogeheten Ixodes Kit-test van de Medizinische Universität Wien (MedUni Wien) maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in verschillende lichaamscellen, zoals afweercellen. De aanwezigheid van de afweercellen toont aan dat het lichaam is geïnfecteerd met de bacterie Borrelia burgdorferi, de hoofdoorzaak van de ziekte van Lyme.

Met de nieuwe test kunnen de wetenschappers zien of een infectie door de Lyme-bacterie nog actief in het lichaam aanwezig is. Dit maakt het mogelijk om de ziekte tijdig en gepast te behandelen met antibiotica. De Ixodes Kit is naar verwachting in de herfst van 2016 gereed voor klinisch gebruik, stellen de wetenschappers.

Antibioticaresistentie

Volgens de onderzoekers kunnen bestaande tests de ziekte van Lyme niet in een vroeg stadium detecteren. Daarnaast zien veelgebruikte tests een afweerreactie van het immuunsysteem als een teken van infectie die door de Lyme-bacterie is veroorzaakt.

Dit is volgens de onderzoekers echter niet altijd het geval. Zo kan het voorkomen dat patiënten bij wie de infectie niet actief is in het lichaam, toch antibiotica krijgen voorgeschreven. Dat vergroot de kans op antibioticaresistentie in het lichaam. 

Tekenbeet

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden in Nederland jaarlijks 25.000 mensen na een tekenbeet besmet met de ziekte van Lyme. De teek raakt besmet met de bacterie als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie worden overgedragen op de mens. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MedUni Wien | Foto: Jerry Kirkhart, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn