Hoe honden darmkanker beter op kunnen sporen

28-04-2016 19:15 | Door: Fitria Jelyta

De ASN Bank steunt stichting KNGF Geleidehonden bij het trainen van honden die darmkanker effectief kunnen opsporen. Hiervoor doet de stichting verder onderzoek.

In samenwerking met Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUmc) Amsterdam traint KNGF sinds 2014 vijf honden op om vroegtijdig darmkanker op te sporen. Dit doen de honden op basis van ontlastingsmonsters. Uit de eerste fase van het onderzoek blijkt dat de honden 90 procent van de gevallen de juiste monsters met darmkanker aangaven.

Veelbelovend ten op zichte van conventionele screeningsmethoden

Meer inzicht

Verder bleek uit de eerste resultaten dat de honden 91 procent van de gevallen de monsters zonder darmkanker negeerden. Volgens de onderzoekers is dit een veelbelovend resultaat ten opzichte van de conventionele screeningsmethoden voor darmkanker.

Inmiddels is de tweede fase van het onderzoek gestart. Hierin worden nieuwe ontlastingsmonsters opgenomen van meerdere patiënten. Door de honden een grotere diversiteit aan geuren aan te bieden, verwachten de onderzoekers meer inzicht te krijgen in het opsporen van darmkanker door de hondenneus. Naar verwachting worden de eindresultaten van deze onderzoeksfase in 2017 opgeleverd.

Zorg & Welzijn

Als maatschappelijke partner van de ASN Bank, geeft KNGF Geleidehonden invulling aan de duurzame thema “zorg & welzijn”. Zo steunt de bank de KNGF Campus met een financiële bijdrage namens klanten met een rekening ASN Ideaalsparen of een ASN Creditcard. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: KNGF Geleidehonden, ASN Bank | Foto: Andrea Pokrzywinski, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn