'Ozon steriliseert medische implantaten milieuvriendelijk'

02-05-2016 15:30 | Door: Fitria Jelyta

Met het zuurstofelement ozon kunnen medische implantaten goedkoper en milieuvriendelijker worden gesteriliseerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse University of Bath.

In samenwerking met de Braziliaanse Universidade de São Paulo wisten de Britse wetenschappers medische implantaten als schroeven en een medische stent nauwkeurig te steriliseren met ozon. In tegenstelling tot veel andere methodes om medische implantaten te zuiveren, behoudt ozon de eigenschappen van de polymeren in het implantaat.

Milieuvriendelijk alternatief

De onderzoekers hebben gebruikgemaakt van gepulseerd ozongas om de implantaten te steriliseren. De ozon werd hiervoor bewerkt met elektriciteit. Uit onderzoek blijkt dat lichaamscellen veilig kunnen groeien op de oppervlakte van het door ozongas gesteriliseerde implantaat.

De huidige technieken die medische implantaten bacterievrij maken, gebruiken elektromagnetische stralingen. Dit levert hoge kosten op. Ook kunnen gamma- of elektronenbestraling leiden tot een verandering in de eigenschappen van de polymeren in het implantaat. 

Volgens de wetenschappers is ozongas, een restproduct van atmosferische zuurstof, een milieuvriendelijk alternatief voor de conventionele methodes om medische implantaten te steriliseren. Daarnaast moet het gebruik van ozongas leiden tot kostenbesparingen in de medische zorg.

Andere materialen

De wetenschappers zien kansen om naast de veelgebruikte polymeren in medische implantaten ook implantaten gemaakt van andere materialen bacterievrij te maken met ozongas.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University of Bath | Foto: Lenore Edman, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn