‘Bio-batterij’ maakt implantaten duurzaam

03-05-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Een ‘bio-batterij’ die zuurstof en bloedglucose in het lichaam omzet tot stroom moet medische implantaten als pacemakers langduriger laten functioneren.

Volgens de wetenschappers van het Spaanse Instituto Tecnológico de la Energía (ITE) geven de huidige batterijen voldoende elektriciteit voor medische implantaten die niet veel elektriciteit verbruiken. Implantaten als pacemakers hebben echter een beperkte houdbaarheid.

Wanneer conventionele batterijen leeg zijn, moeten ze via een chirurgische ingreep worden vervangen. Om dit te voorkomen, ontwikkelen de wetenschappers een ‘bio-batterij’ die elektriciteit aanmaakt van zuurstof en bloedglucose. Naast het voorkomen van belastende chirurgische ingrepen, kan deze ontwikkeling leiden tot een besparing van de zorgkosten.

Onbepaalde tijd

“Glucose en zuurstof zijn al in het menselijke lichaam aanwezig, wat betekent dat onze bio-batterij voor onbepaalde tijd kan blijven werken”, zegt Mireia Buaki, wetenschapper en projectleider bij het ITE. Na het ontwikkelen van elektroden die positief op lichaamscellen reageren, zeggen de wetenschappers een prototype te ontwikkelen voor de bio-batterij.

Naast pacemakers, moet de duurzame batterij ook cochleaire implantaten laten werken. Hierdoor kunnen slechthorende patiënten langer gebruikmaken van het geïmplanteerde gehoorapparaat. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Instituto Tecnológico de la Energía | Foto: MilitaryHealth, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn