Smartphone-app meet hartritmestoornis net zo goed

08-05-2016 09:54 | Door: Fitria Jelyta

Een smartphone-app die hartstoornissen monitort, werkt net zo goed als de traditionele apparaten die patiënten met een hartritmestoornis bij zich moeten dragen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse University at Buffalo (UB). Om gebruik te maken van de AliveCor smartphone-app, wordt een elektrode vastgemaakt aan de smartphone. Een patiënt met hartritmestoornis legt een vinger op de elektrode, waarna gegevens en mogelijke ritmestoornissen worden gemeten en bijgehouden.

Gebruiksvriendelijke methode

In dit onderzoek hebben de wetenschappers 32 patiënten met een hartritmestoornis gevraagd zowel het conventionele apparaat te dragen en gebruik te maken van de zogeheten AliveCor Heart Monitor smartphone-app.

Hieruit blijkt dat de app 91 procent van de ritmestoornissen in het hart aangaf, terwijl de traditionele monitor slechts 87.5 procent van de stoornissen aankaartte. Volgens de wetenschappers is de smartphone-app gebruiksvriendelijker dan de traditionele methode.

Continu meten

Bij de diagnose van hartritmestoornis, dienen patiënten in de huidige situatie gebruik te maken van de zogenoemde Holter-monitor. Dit is een draagbaar apparaat dat de elektrische activiteit van het hart gedurende dertig dagen kan meten.

Het apparaat wordt via elektroden aan het lichaam vastgemaakt. Hierdoor ervaren patiënten volgens de wetenschappers overlast. Daarnaast willen patiënten het apparaat liever niet in het openbaar dragen. Dit leidt er toe dat de ritmestoornissen niet continu kan worden weergegeven, stellen de wetenschappers. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University at Buffalo | Foto: Hoofdafbeelding: Juhan Sonin, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Juhan Sonin, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn