Slim apparaat laat slechtziende ouderen weer lezen

09-05-2016 12:14 | Door: Fitria Jelyta

Door gebruik te maken van een innovatief draagbaar apparaat kunnen ouderen met slechtziendheid weer lezen. Hiermee kunnen de hulpbehoevende senioren langer zelfstandig blijven functioneren.

Het systeem bestaat uit een minicamera die op de brillenglazen van de gebruiker is vastgemaakt. De camera is verbonden met een batterij en computer, die gebruikers in één apparaat bij zich kunnen dragen. Door met de vinger te wijzen naar bijvoorbeeld teksten in een krant of boek, leest het apparaat de tekst voor aan de gebruiker.

Langer zelfstandig functioneren

Dagelijks gebruik

Wetenschappers van de University of California, Davis Health Systems (UC Davis) hebben het systeem getest op twaalf senioren met oogaandoeningen als maculadegeneratie, waarbij gezichtsscherpte afneemt, en glaucoom. Hieruit bleek dat de patiënten teksten konden lezen op het scherm van een smartphone of tablet.

Ook konden de senioren teksten lezen in kranten, boeken en menukaarten. Volgens de wetenschappers gaven de participanten aan dagelijks gebruik te willen maken van het gebruiksvriendelijke apparaat.

“Onze resultaten laten zien dat het apparaat heel nuttig kan zijn voor patiënten met slechtziendheid om dagelijkse activiteiten uit te voeren en daarmee langer zelfstandig te blijven functioneren”, zegt Elad Moisseiev, wetenschapper bij UC Davis Health Systems.

Zelfstandige senioren

In Nederland neemt de toename van het aantal ouderen (75+) over ongeveer tien jaar een vlucht. Dat stelt Dorien Manting, hoogleraar bevolkingsdynamiek en ruimtelijke ontwikkelingen in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgens de hoogleraar verandert de zorg de komende jaren, doordat veel ouderen in hun eigen woning willen blijven wonen.

Naarmate mensen ouder worden, groeit ook de behoefte aan ondersteunende faciliteiten in en rondom het huis. Hier ligt een kans voor innovaties, zoals vernieuwende trapliften, speciale tv-schermen en hulpmiddelen voor computers, stelt de hoogleraar. 

Bekijk hieronder hoe het draagbare apparaat van UC Davis Health Systems werkt:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: UC Davis Health Systems | Foto: Chris Schrier, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn