Woonzorgcentrum heeft grootste zonnedak van Lelystad

09-05-2016 18:05 | Door: Fitria Jelyta

Met 792 zonnepanelen heeft woonzorgcentrum Laarhof van zorgorganisatie Coloriet het grootste zonnedak binnen de bebouwde kom van de gemeente Lelystad.

Het zonnedak maakt deel uit van een ingrijpende renovatie, waarmee het woonzorgcentrum Coloriet de energie-efficiëntie van het gebouw wilde verbeteren. Zo moeten de zonnepanelen op het dak jaarlijks 200.000 kilowattuur aan hernieuwbare stroom opwekken.

Het bedrijf Canadian Solar was verantwoordelijk voor de installatie van de zonnepanelen. Met de zogeheten SolarEdge micro omvormers krijgt de zorgorganisatie inzicht in de prestatie van de installatie per paneel.

Energieonderzoek

Het zonnedak is tot stand gekomen vanuit een energieonderzoek die door de gemeente Lelystad is uitgevoerd. Hieruit bleek dat de installatie van zonnepanelen op grote, platte daken een interessante mogelijkheid was voor Coloriet om de energie-efficiëntie in zijn gebouwen te verbeteren. Naast het woonzorgcentrum Laarhof, zegt Coloriet te kijken naar mogelijkheden om zijn andere gebouwen in Lelystad en Dronten van zonnepanelen te voorzien.

De zorgorganisatie is door het bedrijf Enodes begeleid op het gebied van energiemanagement in de gebouwde omgeving. Ook heeft Enodes de toekenning van de SDE+ subsidie voor het zonnedak mogelijk gemaakt.

Composteermachines

Eerder heeft Coloriet in Lelystad composteermachines geïnstalleerd voor twee van zijn locaties. Hiermee verwerkt het bedrijf organisch afval als etensresten tot compost. De machines zetten 30.000 kilogram organisch afval om in compost. Volgens de zorginstelling kan de machine gedurende de hele dag worden gevuld met etensresten, waarna het afval binnen 24 uur wordt verwerkt. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Coloriet | Foto: Chris Ballance, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn