Zijdeachtig omhulsel beschermt bloedmonsters zonder koeling

11-05-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Een omhulsel gemaakt van eiwitten van zijde verlengt de houdbaarheid van bloedmonsters voor medisch onderzoek bij hoge temperaturen, zonder gebruik te maken van koeling.

Amerikaanse wetenschappers van de Tufts University hebben bloedmonsters gemengd met fibroïne, een zuiver eiwit uit de cocons van de zijdevlinder. Dit mengsel werd gedroogd tot een capsulevormig mengsel en bewaard bij temperaturen tussen de 22 en 45 graden Celsius.

Om de bloedmonsters te gebruiken voor medisch onderzoek hebben de wetenschappers het inmiddels capsulevormige mengsel weer vloeibaar gemaakt door het op te lossen in water. Hieruit blijkt dat het bloedmonster nog steeds geschikt was voor analyse en diagnostisch onderzoek.

Geschikt voor onderzoek naar epidemieën

Zelfs wanneer het bloedmonster met zijde-omhulsel 84 dagen lang wordt bewaard bij een temperatuur van 45 graden Celsius, neemt de kwaliteit van het bloedmonster volgens de onderzoekers niet af.

“Deze aanpak biedt een oplossing voor bloedbanken en met name medische onderzoeksinstellingen in afgelegen gebieden, die geen toegang hebben tot centrale testfaciliteiten”, zegt David L. Kaplan, wetenschapper aan de Tufts University School of Engineering. De onderzoeker ziet ook kansen om de bewaarmethode toe te passen in onderzoek naar epidemieën en medicijnen.

Langer houdbaar fruit

Eerder hebben de onderzoekers van de Tufts University een geurloze, biologisch afbreekbare zijdeachtige coating ontwikkeld die aardbeien zonder koeling meer dan een week vers houdt. De coating, zo dun dat deze vrijwel onzichtbaar is, verlengt volgens de onderzoekers de versheid van aardbeien door de doorlaatbaarheid van zuurstof en kooldioxide te verkleinen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Tufts University | Foto: Tufts University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn