Ziekenhuis hergebruikt instrumenten met circulaire aanpak

19-05-2016 07:35 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse non-profitzorgorganisatie Intermountain Healthcare heeft samen met het bedrijf Ethicon de materiaalketen van medische apparatuur gesloten. Dit leverde een aanzienlijke kostenbesparing op.

Dat schrijft Sustainable Brands. Ethicon, een bedrijf van Johnson & Johnson dat medische apparatuur maakt, heeft een programma ontwikkeld om medische apparaten na hun levensduur terug te nemen. In dit programma worden teruggenomen instrumenten, zoals elektrische operatiemessen, gesteriliseerd en hergebruikt.

Circulaire aanpak

Om de materiaalketen in Amerikaanse ziekenhuizen te sluiten, werkte de fabrikant samen met Intermountain Healthcare. In 2014 leverde deze samenwerking een kostenbesparing op van ruim $ 250.000.

Verder leidde de circulaire aanpak tot het hergebruik van 260.966 apparaten uit de verschillende ziekenhuizen van Intermountain Healthcare en tot een CO2-reductie van ruim 16.000 kilo.

Betrouwbare infrastructuur

“De apparaten worden na sterilisatie opnieuw bewerkt volgens de standaarden van de originele fabrikant, waardoor ze in wezen weer nieuw zijn”, zegt Dr. Mark Off, directeur van de centrale regio van Intermountain Healthcare tegen de website Triple Pundit. “Zo kunnen we de apparaten oneindig hergebruiken.”

Voor het terugnemen van de gebruikte chirurgische instrumenten, werkte Ethicon samen met de bedrijven Sterilmed en Stericycle. Met deze circulaire aanpak zegt Ethicon de circulaire economie in de zorgsector op te schalen en een betrouwbare infrastructuur te realiseren voor terugname en hergebruik van medische apparatuur. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Sustainable Brands, Triple Pundit | Foto: Phalinn Ooi, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn