Biobased filter verwijdert virussen voor schoon drinkwater

19-05-2016 14:45 | Door: Fitria Jelyta

Een filter gemaakt van het biobased materiaal nanocellulose moet virussen uit water verwijderen om schoon drinkwater te leveren aan waterschaarse gebieden.

Zweedse wetenschappers van de Uppsala University hebben het materiaal, dat uit houtafval wordt gehaald, in verschillende lagen opgestapeld voor het produceren van de biobased filter. Door de verschillende lagen van het nano-materiaal op te stapelen, heeft de filter veel weg van de zogeheten mille-feuille, een gebak uit Frankrijk.

Eenvoudige productiemethode

Betaalbare oplossing

Zo moet de mille-feuille-filter onder meer het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, uit het water kunnen filteren en op die manier schoon drinkwater opleveren. Daarnaast moet de filter ook worden gebruikt om therapeutische eiwitten en vaccines te produceren.

“Dankzij het materiaal dat direct uit de natuur wordt gehaald en het gebruik van eenvoudige productiemethoden, geloven wij dat onze papieren filter een betaalbare oplossing is voor de wereldwijde waterfiltratie en daarmee levens kan redden,” zegt Albert Mihranyan, hoofdonderzoeker en nanotechnologieprofessor aan de Uppsala University.

“Ons doel is het ontwikkelen van een papieren filter die zelfs de hardnekkigste virussen uit water kan verwijderen.” Bestaande technologie om water te filtreren is volgens de wetenschapper niet kosten-efficiënt, waardoor het niet regelmatig wordt toegepast.

Drinkbaar boek

Eerder hebben onderzoekers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University in Pittsburgh een boek ontwikkeld dat schoon drinkwater produceert. The Drinkable Book bestaat uit speciaal filterpapier dat bacteriën verwijdert uit vervuild water. Volgens de onderzoekers kan het papier 99 procent van bacteriën als E-coli uit water verwijderen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Uppsala University | Foto: Masaaki Komori, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn