‘Slimme’ wandelstok voor patiënten met Parkinson

23-05-2016 10:09 | Door: Fitria Jelyta

De start-up Walk to Beat heeft een slimme wandelstok ontwikkeld met ingebouwde sensor, die patiënten met de ziekte van Parkinson moet helpen om beter te lopen.

De ingebouwde sensor in de wandelstok registreert de bewegingen van de patiënt. Bij de ziekte van Parkinson ervaren patiënten de zogeheten aandoening freezing, waarbij ze het gevoel krijgen dat hun voeten aan de grond ‘vastplakken’.

Deze aandoening leidt mogelijk tot valpartijen. Om dit te voorkomen, geeft de wandelstok een pulserend ritme aan de gebruiker via de handvat van het apparaat. Volgens de start-up kunnen ritmische prikkels zoals een tikkend geluid, patiënten helpen om uit de verstijving te komen.

Waarschuwing

“Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben vaak een ritmische prikkel nodig om ze weer te laten lopen, wanneer ze abrupt stoppen”, zegt Neha Chaudry, 23-jarige studente aan de University of the West of England (UWE) en oprichter van Walk to Beat.

“Het ritme werkt dan als een soort waarschuwing die een valpartij moet voorkomen.” Volgens de oprichter van Walk to Beat moet de wandelstok patiënten met de ziekte van Parkinson langer zelfstandig laten functioneren. De start-up heeft ruim € 19.000 van de UWE Better Together Fund ontvangen om de innovatie op te schalen.

Stent

Eerder hebben Australische onderzoekers een stent ontwikkeld, waarmee patiënten met een verlamming in het boven- en onderlichaam weer kunnen helpen. Naast mogelijke toepassingen voor patiënten met een ruggengraatletsel, zien de onderzoekers ook mogelijkheden om de stent in de toekomst te gebruiken bij patiënten met epilepsie, de ziekte van Parkinson en andere neurologische ziektes. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: UWE | Foto: Franck Michel, Creative Commons

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn