Ziekenhuis verspilt minder voedsel met A la Carte-menu

30-05-2016 09:14 | Door: Fitria Jelyta

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel heeft met het voedingsconcept van foodserviceorganisatie Albron de voedselverspilling in het ziekenhuis weten terug te dringen.

Het maaltijdconcept A la Carte moet volgens Albron een zo optimaal mogelijke beleving creëren rondom de maaltijd voor de patiënt. Daarnaast streeft het ziekenhuis met dit concept naar het bereiden en serveren van verse gerechten.

Volgens de foodserviceorganisatie draagt het A la Carte-concept bij aan een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling, omdat het patiënten beter laat eten. “Goede voeding in ziekenhuizen is cruciaal”, schrijft Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf.”

Meest optimale voedingszorg

Met het voedingsconcept behoort het IJsselland Ziekenhuis tot de drie ziekenhuizen met de meest optimale voedingszorg in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Stuurgroep Ondervoeding, waarin 80 van de in totaal 83 ziekenhuizen in Nederland zijn betrokken.

In het onderzoek zijn de deelnemende ziekenhuizen beoordeeld op onder meer de flexibiliteit van voedingsconcepten, voedingswaarde, kosteneffectiviteit en patiënttevredenheid.

Ambachtelijke keuken

Eerder heeft de Noord-Hollandse zorgorganisatie Vrijwaard in Den Helder geïnvesteerd in een ambachtelijke keuken. Hiermee zegt Vrijwaard rekening te houden met de wensen en behoeften van de gasten, bewoners en de cliëntenraad. De ambachtelijke keuken bereidt maaltijden direct na bestelling. De koks gebruiken verse ingrediënten en seizoensproducten, waardoor het gebruik van kant-en-klaarmaaltijden overbodig is. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Albron | Foto: Albron (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn