Kant-en-klare injectiespuit verkleint kans op fout in de zorg

02-06-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

De Isala-ziekenhuisapotheek in Zwolle neemt als eerste ziekenhuis een machine in gebruik die kant-en-klare injectiespuiten maakt. Dit bespaart zorgmedewerkers tijd en verkleint de kans op fouten.

Isala neemt sinds kort een automatische spuitenvulmachine en speciale spuiten in gebruik. Afhankelijk van het benodigde volume, kan het apparaat achthonderd tot vierduizend spuiten per uur vullen. Het gaat om injectiespuiten met middelen voor een korte roes en pijnstilling. Voorheen maakten de verpleegkundigen in Isala de injecties zelf klaar op de afdeling.

Deze handeling nam 5 tot 10 minuten in beslag. Volgens Isala levert het kant-en-klaar produceren van medicatie in spuiten een foutenreductie van 22 procent op. Daarom startte Isala eerder met het maken van kant-en-klare injectiespuiten in de ziekenhuisapotheek. Met deze methode waren de injectiespuiten echter beperkt houdbaar en moesten de spuiten in de koelkast worden bewaard.

Op kamertemperatuur bewaren

Door gebruik te maken van een nieuw type spuit van een kwalitatief betere plasticsoort, kunnen de medewerkers de injectiespuiten in de apotheek steriliseren en op kamertemperatuur bewaren. De gesteriliseerde spuiten zijn minimaal drie maanden houdbaar, terwijl dat eerder maximaal een maand was.

“Het streven is dat de spuiten uiteindelijk minimaal een jaar houdbaar zijn”, zegt ziekenhuisapotheker Karin Larmené van Isala. “Ondertussen is een lijst opgesteld van medicatie die geschikt is voor deze kant-en-klaarspuiten. Stap voor stap introduceren we die in het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan pijnmedicatie en medicijnen tegen misselijkheid. Dankzij deze investering verbetert Isala de kwaliteit van zorg en bespaart het ziekenhuis veel tijd.”

Volgens Larmené tonen veel ziekenhuisapothekers, maar ook vertegenwoordigers uit de geneesmiddelenindustrie, belangstelling in deze productiemethode. 

Bekijk hieronder hoe de spuitenvulmachine werkt: 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Isala ziekenhuis | Foto: Nathan Forget, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn