Ouderen wonen zelfstandig en duurzaam in Fijn Wonen-huis

06-06-2016 10:02 | Door: Fitria Jelyta

Bouwbedrijf Van Wijnen heeft met Fijn Wonen een energiezuinig woonconcept ontwikkeld dat senioren langer zelfstandig laat functioneren. Met slimme systemen verbetert Fijn Wonen zorg op afstand.

Bestaande woningen krijgen met het Fijn Wonen-concept een nieuwe isolerende schil en energiezuinige installaties. Verder beschikken de woningen over zonnepanelen en een warmtepomp om energie op te wekken. Maatregelen als een slaapkamer met ziekenhuisbed, aangepaste badkamer en communicatieapparatuur laten hulpbehoevende ouderen langer zelfstandig wonen.

Verder kunnen de woningen worden voorzien van domotica, waarmee bewoners via een tablet of smartphone de ramen, verlichting en verwarming bedienen. Het bedrijf Novus Videre, dochterbedrijf van Van Wijnen, monitort en analyseert daarnaast het gedrag en energieverbruik van de bewoners in de woning.

‘Ouderen-proof’

In de Friese plaats Gorredijk heeft het Van Wijnen een woning volgens het Fijn Wonen-concept gerenoveerd. Door andere aannemers in de gelegenheid te stellen het Fijn Wonen-octrooi over te nemen, wil Van Wijnen de duurzame woningen uitbreiden en het productieproces industrialiseren met prefab-bouwelementen.

“Er moeten 700.000 woningen worden verduurzaamd en 2 miljoen woningen ouderen-proef worden gemaakt”, zegt Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen tijdens een bezoek aan de Fijn Wonen-woning in Gorredijk. Op dit moment zegt Van Wijnen een honderdtal bestaande woningen te renoveren volgens het woonconcept. Het bedrijf bouwt daarnaast tweehonderd nieuwe Fijn Wonen-huizen te bouwen.

Zorg op maat én aan huis

De komende jaren verandert de zorg, omdat veel ouderen in hun eigen woning willen blijven wonen. Dat stelt Dorien Manting, hoogleraar bevolkingsdynamiek en ruimtelijke ontwikkelingen en sectorhoofd Verstedelijking en Mobiliteit Planbureau, in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media. “Dat betekent een vaarwel voor traditionele zorgtehuizen en grote mogelijkheden voor zorg op maat én aan huis.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bouwend Nederland | Foto: Pleuntje, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn