’s Werelds kleinste pacemaker klaar voor uitbreiding

06-06-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Het medische technologiebedrijf Medtronic heeft naar eigen zeggen ’s werelds kleinste pacemaker ontwikkeld die de zorg voor patiënten met een lage hartslag moet verbeteren. Het apparaat is in meerdere ziekenhuizen succesvol toegepast.

In april van dit jaar is de zogeheten Micra Transcatheter Pacing System (TPS) van Medtronic door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd. In minder dan een uur tijd is de pacemaker ter grootte van een vitaminepil aan te brengen via de dijslagader van de patiënt.

Geen kastje

Nadat de pacemaker via een katheter in het lichaam wordt geïnjecteerd, zetten kleine tandjes van het apparaat zich vast aan het hart. Vervolgens geeft het apparaat elektrische prikkels op basis van de activiteiten van de patiënt met bradycardie, waarbij de hartslag minder dan 50 slagen per minuut is. Deze hartstoornis kan leiden tot klachten zoals duizeligheid, flauwvallen en vermoeidheid.

In tegenstelling tot traditionele pacemakers, bevat de Micra TPS geen draden en kastjes. Voor hartpatiënten met meerdere klachten en daardoor meer dan één apparaat nodig hebben, kan de Micra TPS permanent worden uitgeschakeld zonder daarbij schadelijk te zijn voor het lichaam.

Zo heeft het Eindhovense Catharina Ziekenhuis de mini-pacemaker in 2014 succesvol getest. Volgens cardioloog Tim Simmers van het Catharina Ziekenhuis heeft de batterij van de Micra-technologie een levensduur van tien tot elf jaar. Ook heeft het Amerikaanse Jersey Shore Medical Center de pacemaker succesvol getest.

Minder infecties

“Ik denk dat de draadloze pacemaker een grote impact zal hebben op het verminderen van infecties die door apparaten in het lichaam worden veroorzaakt”, zegt Dr. Ralph Augostini, cardioloog bij het Ohio State University Wexner Medical Center. Hij bracht een van de eerste Micra TPS pacemakers aan bij een patiënt met hartritmestoornis.

Eerder hebben de onderzoekers van het medische technologiebedrijf St. Jude Medical een mini-pacemaker ontwikkeld die zonder elektrodraden werkt. Dit moet de kans op hartcomplicaties verminderen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ScienceDaily, Medtronic | Foto: Alan Levine, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn