‘Zwarte doos’ verhoogt patiëntveiligheid tijdens operaties

07-06-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) maakt sinds kort gebruik van een computersysteem dat gegevens tijdens chirurgische ingrepen verzamelt en analyseert. Hiermee verhoogt het ziekenhuis de patiëntveiligheid.

Het AMC legt de operaties vast in een naar eigen zeggen medische variant van wat in de luchtvaart de zwarte doos heet. De zogeheten Surgical Black Box, ontwikkeld aan de University of Toronto, is een computersysteem dat alle gegevens tijdens een operatie registreert, combineert en analyseert om gerichte feedback te kunnen geven aan het operatieteam.

Volgens het AMC analyseert het Internet of Things (IoT)-systeem alle data die door onder meer de anesthesie-apparatuur worden gegenereerd, maar ook de temperatuur en het geluidsniveau op de operatiekamer. Verder neemt de medische zwarte doos videobeelden en geluid op, die worden gecombineerd in de analyse van de operatie. 

De Surgical Black Box markeert momenten tijdens de operatie die als afwijkend worden beschouwd, waarna chirurgen van de University of Toronto de momenten analyseren. Vervolgens wordt de analyse in een rapportage teruggestuurd naar het operatieteam van het AMC. Het systeem moet de kans op fouten tijdens chirurgische ingrepen verkleinen. 

Leren en verbeteren

“De enige manier om te leren en je te verbeteren, is om terug te kijken naar hoe je iets hebt uitgevoerd”, zegt Teodor Grantcharov, hoogleraar chirurgie van de University of Toronto en bedenker van de Surgical Black Box. De hoogleraar werkte voor de ontwikkeling van de zwarte doos nauw samen met Air Canada. Volgens het AMC heeft het Amsterdamse ziekenhuis met de test een Europese primeur. 

De analyse heeft niet alleen een positief effect op de patiëntveiligheid, maar geeft ook optimaal inzicht in het handelen van de medewerkers in de operatiekamer, stelt het AMC. Met het in gebruik nemen van de Surgical Black Box zegt het medisch centrum het trainings- en referentiecentrum te zijn voor andere ziekenhuizen in Europa. 

Bekijk hieronder meer over de Surgical Black Box: 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: AMC | Foto: Phalinn Ooi, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn