Zorgplatform Philips maakt Nederlandse woningen ‘seniorenproof’

09-06-2016 10:30 | Door: Fitria Jelyta

Het onlangs gelanceerde e-health platform CareSensus van Philips laat hulpbehoevende senioren langer thuis wonen. Samen met zorgorganisatie Cordaan maakt de techreus deze technologie in Nederland beschikbaar.

Met de CareSensus plaatst Philips kleine sensoren op strategische plekken in een woning. Dit systeem kan zonder gebruik te maken van een camera de activiteiten van de oudere 24 uur per dag en zeven dagen per week discreet monitoren. Hiermee wil zorgorganisatie Cordaan mensen met dementie langer zelfstandig laten thuis wonen.

Volgens Philips is Cordaan de eerste Nederlandse zorgorganisatie die deze oplossing voor zorg op afstand in gebruik zal nemen. “We combineren slimme technologie met persoonlijke zorg”, zegt Jeroen Tas, CEO Connected Care and Health Informatics van Philips. “Zo kan Cordaan vroegtijdig signalen opvangen of het mogelijk slechter gaat. Het zorgteam kan daar dan preventief en efficiënt op reageren.”

‘Blauwdruk’

Eerder nam de Amerikaanse thuiszorgorganisatie Right at Home het e-health platform in gebruik. Samen met Right at Home zegt Philips de innovatieve CareSensus-technologie in de Verenigde Staten landelijk in te voeren.

De sensoren van het CareSensus-platform worden bijvoorbeeld op de koelkast, voordeur, badkamer, slaapkamer en woonkamer geplaatst. Vervolgens leveren de sensoren gegevens op die Philips opslaat in het HealthSuite Cloud platform en analyseert met slimme algoritmes. Hiermee maakt het concern een ‘blauwdruk’ van de activiteiten van de oudere, waarin zorgverleners subtiele veranderingen vroegtijdig kunnen ontdekken.

Zorg van de toekomst

“Het biedt een vorm van veiligheid, een oogje in het zeil”, zegt Eelco Damen, voorzitter Raad van Bestuur bij Cordaan. “Daarnaast verwachten we dat CareSensus tot effectievere inzet van zorg en een daling van zorgkosten leidt. Wij zijn ervan overtuigd dat wij op deze wijze een doorbraakinnovatie in de zorgverlening kunnen realiseren. Dit wordt de zorg van de toekomst.”

Naast het e-health platform zet Cordaan ook de Philips Medido-medicijndispenser in. Dit apparaat voor thuisgebruik ondersteunt chronisch zieken en thuiszorgverleners bij het op tijd innemen van de juiste medicatie. Uit onderzoek blijkt dat 96 procent van de patiënten die de Medido gebruiken zich houdt aan het voorgeschreven medicatieschema, stelt Philips. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Philips

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.



Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn