Exoskelet uit Spanje laat kinderen met spierziekten lopen

09-06-2016 18:08 | Door: Fitria Jelyta

Spaanse wetenschappers hebben naar eigen zeggen het allereerste exoskelet ontwikkeld die kinderen met spierziekten laat lopen. Dit moet de levenskwaliteit van de patienten verbeteren.

Het exoskelet van de Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC) bestaat uit staven, oftewel orthopedische protheses, die vastgemaakt kunnen worden aan de benen en het bovenlichaam. Met een serie bewegingssensoren en een batterij die tot vijf uur functioneert, is het exoskelet gemakkelijk aan te passen naar de behoeften van de gebruiker.

Veranderende symptomen

“De grootste uitdaging bij de ontwikkeling van dit soort exoskeletten voor kinderen, is dat de symptomen van de spierziektes na verloop van tijd veranderen”, zegt Elena Garcia van CSIC. “Ook de gewrichten zullen veranderen. Daarom is het van uiterst belang om een exoskelet te ontwikkelen dat zich kan aanpassen aan deze veranderingen.”

Volgens de wetenschapper is het exoskelet van CSIC voorzien van slimme gewrichten die de stijfheid van de prothesen automatisch kunnen veranderen en daarmee aanpassen aan de veranderende symptomen van de patiënt.

Spieraandoening

Het apparaat weegt 12 kilo en is geschikt om te worden gebruikt door patiënten met de leeftijd van drie tot en met veertien jaar oud. Naast de toepassing voor patiënten met de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA), wordt het exoskelet beschikbaar gesteld aan de fysiotherapie-afdeling van ziekenhuizen om verergering van de ziekte tegen te gaan.

Deze spieraandoening leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Patiënten met SMA type 2 kunnen door de spierziekte niet lopen. Volgens de wetenschappers wordt de aandoening gesignaleerd in de eerste zeven tot achttien maanden van een kind. Door gebrek aan beweeglijkheid, kan de gezondheid en daarmee de levenskwaliteit van patiënten met SMA verslechteren, stelt CSIC.

Goedkoopste exoskelet

Eerder heeft de Amerikaanse start-up SuitX naar eigen zeggen het goedkoopste en lichtste exoskelet ontwikkeld. Hiermee kunnen patienten met een verlamming in het onderlichaam weer lopen. Het exoskelet van SuitX weegt 12,25 kilo en kost $ 40.000. De vergelijkbare exoskelet ReWalk kost volgens SuitX $ 70.000 en weegt 22,5 kilo. 

Bekijk hieronder hoe het exoskelet van CSIC werkt: 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: CSIC | Foto: CSIC (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn