Bloedtest herkent Alzheimer voordat symptomen optreden

11-06-2016 09:25 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuwe bloedtest herkent de ziekte van Alzheimer nog voordat symptomen optreden. Dit moet leiden tot effectieve behandelingen en een verhoogde kans op genezing.

Wetenschappers van de Amerikaanse Rowan University hebben een bloedtest ontwikkeld die 100 procent nauwkeurig is in het vroegtijdig detecteren van de ziekte van Alzheimer. De test identificeert Mild Cognitive Impairment (MCI), ofwel ‘geringe cognitieve stoornis’, waarbij klachten ontstaan over het geheugen of over een andere cognitieve functie.

Volgens de onderzoekers veroorzaakt de ziekte van Alzheimer 60 procent van de gevallen van MCI. De overige 40 procent wordt veroorzaakt door andere factoren, zoals bijwerkingen van medicijnen en depressie. Uit onderzoek blijkt dat de bloedtest bij 261 patiënten met MCI nauwkeurig kon aangeven of de cognitieve aandoening werd veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer.

Non-invasieve test

Met de test worden auto-antistoffen in het bloed gebruikt om Alzheimer in een vroeg stadium op te sporen. Dit moet leiden tot de ontwikkeling van een simpele, non-invasieve en goedkope diagnosemethode voor de ziekte van Alzheimer, stellen de wetenschappers.

“Voor zover wij weten is dit de eerste bloedtest die met behulp van auto-antistoffen in het bloed de ziekte van Alzheimer nauwkeurig kan detecteren in een vroeg stadium”, zegt Dr. Robert Nagele van Rowan University School of Osteopathic Medicine. “Hierdoor is het waarschijnlijker dat behandeling tegen de ziekte het gewenste effect oplevert, omdat de hersenen dan nog niet te ver zijn aangetast.”

Eiwitten

Eerder zette de afdeling klinische chemie van het VUmc nieuwe technologie in om op basis van een druppel bloed Multiple Sclerose (MS) en de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren. De zogenoemde Somascan-technologie van het Amerikaanse bedrijf SomaLogic toont de concentratie van 1.310 verschillende eiwitten in het bloed binnen twee dagen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Rowan University | Foto: Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn