Zo voorkomt een rekenmodel de uitbraak van infectieziekten

14-06-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuw rekenmodel brengt de uitbraken van infectieziekten in kaart aan de hand van onder meer gegevens over klimaatverandering. Dit moet zorgmedewerkers in staat stellen vroegtijdig in te grijpen.

Het rekenmodel van de Britse wetenschappers van de University College London (UCL) geeft aan hoe zoönose ziekten, infectieziekten die van dier op mens kunnen overgaan, binnen een bevolking verspreiden.

"Dit model is een belangrijke vooruitgang in ons begrip over de verspreiding van ziekten die van dieren naar mensen overgaan”, zegt Professor Kate Jones, wetenschapper bij UCL Genetics, Evolution & Environment. “We hopen dat het kan worden gebruikt om gemeenschappen te helpen zich voor te bereiden en te reageren op ziekte-uitbraken, alsook om beslissingen te nemen over veranderingen in het milieu, waar zij controle op hebben."

Klimaatverandering

Voor dit model gebruikten de wetenschappers gegevens van 408 uitbraken van Lassakoorts in West-Afrika, die in de periode van 1967 tot 2012 zijn voorgevallen. Lassakoorts is een ziekte die via ratten wordt overgedragen en tot dezelfde groep virusziekten behoort als het Ebolavirus. De onderzoekers hebben de data gecombineerd met verandering in het landbouwgebruik, gewasopbrengsten, temperatuur, regenval, patiëntgedrag en toegang tot zorg.

Daarnaast gebruikten de onderzoekers voorspellingen over klimaatverandering en bevolkingsdichtheid in deze gebieden. Dit leverde volgens de wetenschappers een nauwkeurige voorspelling op van de huidige Lassakoorts-verspreiding. Om het model te verbeteren, zegt UCL ook meer data te gebruiken, zoals de gevolgen van reizen, omgang met anderen en armoede.

Risico

“Onze nieuwe aanpak voorspelt met succes uitbraken van individuele ziekten door de ziekteverspreider te koppelen aan milieuveranderingen, die bepalen hoe de ziekte zal verspreiden”, zegt Dr. David Redding, wetenschapper bij UCL, Genetics, Evolution & Environment. “Het stelt ons in staat om na te gaan hoe vaak mensen in contact komen met deze ziekteverspreiders en wat het risico is dat het virus wordt overgedragen.”

In Nederland heeft een wetenschapper van de Universiteit Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een meteorologisch rekenmodel ontwikkeld, dat tot op straatniveau in kaart brengt welke bedrijven en mensen een risico lopen op besmetting met Q-koorts. Vooral besmette melkgeiten en melkschapen vormen de besmettingsbron van deze ziekte voor mensen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: University College London | Foto: University College London (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn