Ecofys: CO2-opslag blijft een keuze

Ecofys: CO2-opslag blijft een keuze

22-07-2013 12:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het is niet strikt noodzakelijk om CO2-opslag toe te passen om de klimaatdoelen te halen. Er moet dan wel flink worden ingezet op energie-efficiëntie en duurzaam transport.

Onderzoeksbureau Ecofys analyseerde de Global Energy Assessment (GEA) op de rol van CO2-opslag binnen toekomstige energiescenario's. De GEA is een uitgebreide analyse van de verschillende mogelijke energiescenario's tot 2050 en 2100.

Het blijkt dat het mogelijk is om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius zonder gebruik te maken van CO2-opslag. Dat kan echter alleen als we veel efficiënter omgaan met energie, en er geavanceerde verbeteringen worden aangebracht in de transport-infrastructuur. Als de vraag naar energie echter hoog blijft en er weinig verandert in het transport, is CO2-opslag wel noodzakelijk.

Bio-CO2-opslag

Hoewel CO2-opslag dus niet per se noodzakelijk is, speelt het wel een grote rol in de meeste scenario's van de GEA. In veel scenario's is ook bio-CO2-opslag, het opslaan van CO2 afkomstig van biobrandstoffen, van groot belang. Met behulp van bio-CO2-opslag kunnen negatieve CO2-emissies worden gerealiseerd, omdat de CO2 in die biobrandstoffen eerder door planten uit de lucht is gehaald.

Bio-CO2-opslag is daarmee een manier om achteraf te corrigeren voor een teveel aan CO2-emissies in het verleden. Dat is handig, maar inzetten op een scenario met correctie achteraf is riskant. Als CO2-opslag slechter blijkt te werken dan verwacht, is er weinig meer te doen aan de hoge CO2-emissies uit het verleden en is de kans op het halen van de klimaatdoelen flink verkleind.

Bron: Ecofys Foto:  mira66 via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn