‘DVD-speler’ voert bloedtest snel uit in huisartspraktijk

22-06-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Portugese medische technologiebedrijf Biosurfit heeft een apparaat ontwikkeld, dat bloedtesten snel en nauwkeurig uitvoert in huisartspraktijken. Zo hoeven patiënten niet naar het ziekenhuis te reizen voor een diagnose.

In samenwerking met het Nederlandse bedrijf Axxicon, dat systemen maakt voor de productie van optische schijven voor dataopslag, heeft Biosurfit het bloedtestapparaat Spinit ontwikkeld. Het apparaat bestaat uit wegwerpbare microfluïdische schijven, die verschillende eiwitten in het bloed aantonen.

DVD-speler

Vervolgens maakt het systeem gebruik van lasertechnologie om het bloedmonster in de schijven te analyseren op verschillende infecties. De resultaten van het bloedonderzoek worden weergegeven op een scherm. Volgens Axxicon werkt het systeem net als een DVD die in een DVD-speler wordt geplaatst en beelden afspeelt op een TV-scherm.

“We gebruikten onze expertise in het spuitgieten van systemen voor optische producten om de wegwerpbare schijven te ontwikkelen, die kleine bloedmonsters kunnen dragen waardoor het instrument de testresultaten kan aflezen”, zegt Dirk Verhoeven, technische directeur van Axxicon.

Eureka

Bij traditionele methodes die bloedonderzoek uitvoeren, gebruiken artsen vaak grote en dure apparaten, stelt Axxicon. Hierdoor worden patiënten in veel gevallen doorverwezen naar een ziekenhuis, wat veel tijd in beslag kan nemen en veel geld kost. In tegenstelling tot de veelgebruikte apparaten, is het Spinit-bloedtestapparaat compact, snel en goedkoop.

In 2012 is het testapparaat ontwikkeld in een project dat door Eureka, het Europese netwerk voor onderzoek en ontwikkeling, werd ondersteund. Dit project is in 2013 afgerond en sindsdien maken voornamelijk Nederlandse huisartspraktijken gebruik van Spinit.

Axxicon en Biosurfit zeggen het apparaat verder te ontwikkelen om een breder scala aan ziektes te kunnen diagnosticeren, waaronder diabetes. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Eureka, Axxicon | Foto: Open Grid Scheduler/Grid Engine, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn