Smartphone-app maakt epilepsie beter behandelbaar

22-06-2016 18:40 | Door: Fitria Jelyta

Patiënten met epilepsie kunnen sinds kort gebruikmaken van de epilepsiemodule van de smartphone-app MedApp. Dit levert meer controle op in de behandeling tegen de ziekte.

De medicijnapp MedApp beschikt over een module waarmee epilepsiepatiënten altijd en overal kunnen bijhouden wanneer zij een aanval ervaren, wat voor soort aanval dit was en hoe zwaar de aanval was. Op die manier krijgen ze inzicht in mogelijke oorzaken voor de aanval en deze proactief voorkomen.

De app licht gebruikers in wanneer het tijd is om medicatie in te nemen. Daarnaast kan de app de verzamelde gegevens van de gebruiker gemakkelijk delen met de behandelende arts en zorgverleners. Dit verhoogt de effectiviteit van de behandeling tegen de aandoening. De smartphone-app is sinds kort verkrijgbaar via de iOS App Store en via Google Play.

Effectieve behandeling

Volgens het Epilepsiefonds en app-ontwikkelaar PharmIT hebben patiënten die lange tijd geen aanval ervaren vaak moeite met het op tijd in nemen van de medicijnen. Dit vergroot de kans op aanvallen. Mensen met epilepsie kunnen bovendien onverwachts een epileptische aanval krijgen door een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen, stelt het Epilepsiefonds.

Zeventig procent van de patiënten met epilepsie kunnen de aanvallen met medicijnen voorkomen.Voordat de medicijnen effect hebben, gaat er echter een onzekere periode vooraf waar onregelmatige aanvallen kunnen voorkomen. De epilepsiemodule van MedApp biedt hiervoor uitkomst.

Zorgwearable

In 2015 is de Nederlandse wetenschapper Judith van Andel een onderzoek gestart om op basis van hartslagpatronen een detectiealgoritme te ontwikkelen dat verschillen in typen epilepsieaanvallen signaleert. Dit onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van de zogeheten Nightwatch, een handzaam systeem dat betrouwbare waarschuwingen moet geven bij levensbedreigende epilepsieaanvallen.

De Nightwatch heeft de vorm van een armband die verzorgers waarschuwt om de benodigde zorg aan de patiënt te verlenen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Epilepsiefonds | Foto: Integrated Change, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn