Virtual reality helpt patiënten revalideren na een beroerte

24-06-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Studenten van de Amerikaanse New York University (NYU) hebben een draagbare applicatie ontwikkeld, waarmee patiënten na een herseninfarct thuis kunnen revalideren.

Het virtual reality-systeem bestaat uit een jas waarin sensoren zijn verwerkt om armbewegingen te monitoren en handschoenen voor het bijhouden van de hand- en vingerbewegingen. Deze draagbare sensoren worden vervolgens gekoppeld aan een smartphone-applicatie, die de herstelbewegingen van de patiënt bijhoudt.

De app stelt patiënten in staat om de bewegingen van het onaangetaste deel van het lichaam na te bootsen in het lichaamsdeel dat is aangetast door de herseninfarct.

Regelmatig oefenen

Volgens de onderzoekers kan het systeem patiënten helpen bij het regelmatiger uitvoeren van de revalidatieoefeningen. Bovendien kunnen gebruikers van het systeem de oefeningen gemakkelijk in hun dagelijkse activiteiten integreren door de jas en handschoenen aan te houden. Op die manier kan de smartphone-app verbeteringen in de motorische vaardigheden monitoren en deze gegevens delen met de behandelende arts.

“Smartphone geïntegreerde revalidatie na een beroerte is een duidelijke verbetering ten opzichte van de conventionele behandelingsprogramma’s uit het verleden”, zegt Vikram Kapila, wetenschapper bij de NYU Tandon School of Mechanical and Aerospace Engineering. “Patiënten voorzien van onmiddellijke feedback en deze feedback plaatsen in het kader van een virtual reality spel die zij in hun eigen omgeving kunnen gebruiken, werkt zeker bemoedigend en motiverend.”

Spin-offbedrijf

De studenten hebben plannen om het virtual reality-systeem voor minder dan $ 1.000 op de markt te brengen, wat aanzienlijk goedkoper is dan veelgebruikte apparaten ter bevordering van het herstel na een beroerte. Hiervoor starten de onderzoekers een spin-offbedrijf.

Eerder ontwikkelden Australische wetenschappers een computerspel, waarmee patiënten na een beroerte in hun eigen omgeving bewegingsoefeningen kunnen uitvoeren. De zogeheten ‘Neuromender’ moet de kosten voor revalidatie verminderen. Daarnaast kunnen patiënten de oefeningen thuis uitvoeren zonder begeleiding. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: New York University | Foto: New York University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn