Elektronische neus verbetert behandeling longziekte

30-06-2016 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse bedrijf eNose Company in Zutphen heeft een elektronische neus ontwikkeld, die de oorzaak van een longaanval detecteert bij patiënten met een chronische longziekte.

Door de oorzaak van een longaanval tijdig te detecteren, kan de behandeling van de chronische longziekte COPD worden verbeterd. Een longaanval is een opvlamming van COPD, veroorzaakt door een virus of bacterie. 

Nauwkeurige diagnose

Uit onderzoek van longarts Wouter van Geffen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat de elektronische neus Aenose van The eNose Company de oorzaak van de longaanval snel kan achterhalen. Bovendien is de elektronische neus goedkoper dan de veelgebruikte technieken die een longaanval detecteren bij patiënten met COPD.

Tijdens het onderzoek zijn 43 patiënten met een ernstige longaanval onderzocht, waarbij wetenschappers zowel de huidige diagnosetechniek als de e-neus gebruikten. De sensoren van de elektronische neus meten de ingeademde lucht van de patiënt en stellen vast of de longaanval door een bacterie of virus wordt veroorzaakt. 

Wanneer blijkt dat de longaanval door een bacterie wordt veroorzaakt, worden antibiotica ingezet. Blijkt een virus de oorzaak te zijn van een longaanval, dan zetten artsen virusremmers in. Bij het grootste deel van de patiënten gaf de test nauwkeurige resultaten weer, stelt de onderzoeker.

Meer e-neuzen

Naast het opsporen van een longaanval bij COPD spoort Aenose ook hoofd-halskanker op aan de hand van adempatronen. Binnen 15 minuten levert het apparaat een diagnose. In 2014 startte The eNose Company een crowdfundingcampagne voor de Aenose. Hierbij haalde het bedrijf € 325.250 op voor verder onderzoek en meer pilotprogramma’s.  

Ook heeft het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam een elektronische neus ontwikkeld. Die zou binnen 1 minuut longziektes als COPD en astma moeten ‘ruiken’. Wanneer de e-neus symptomen van longziektes herkent, moeten patiënten spirometrie ondergaan. Deze traditionele longfunctietest stelt de diagnose binnen 30 tot 45 minuten vast. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Dagblad van het Noorden, Medicalfacts | Foto: Hoofdafbeelding: Markus Spiske, Creative Commons, In tekst-afbeelding: IopScience (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn