E.coli-bacterie verbetert vaccins tegen longziektes

04-07-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Een capsule gemaakt van onschadelijke E.coli-bacteriën kan in combinatie met vaccins geïnfecteerde bacteriën, die onder meer longontsteking veroorzaken, effectief bestrijden.

De onderzoekers van de Amerikaanse University at Buffalo (UB) hebben bij de ontwikkeling van de capsule onschadelijke E.coli-bacteriën gecombineerd met een synthetische polymeersoort. Door deze capsule bij de toediening van vaccins tegen longziektes te gebruiken, zeggen de wetenschappers het lichamelijke immuunsysteem op een efficiëntere en effectievere manier te versterken vergeleken met veelgebruikte andere vaccins.

De capsule van E.coli is getest op labmuizen. Hieruit blijkt dat het middel het lichaam kan beschermen tegen de pneumokokkenbacterie. Deze bacterie kan bij infectie leiden tot ernstige long-, oor- of hersenvliesontsteking, stellen de wetenschappers.

Ziektes bestrijden met E.coli

“Het is een beetje tegenstrijdig, aangezien we alleen negatieve dingen horen over E.coli, maar er zijn veel stammen van de bacterie, waarvan de meeste heel normaal reageren in het lichaam en zelfs een groot potentieel hebben om ziektes te bestrijden”, zegt Blaine A. Pheifer, wetenschapper aan de UB School of Engineering and Applied Sciences. Volgens Pheifer is het middel relatief goedkoop te produceren en zeer flexibel in gebruik.

Naast het toedienen van vaccins tegen de pneumokokkenbacterie, zien de onderzoekers mogelijkheden om ook de toediening van geneesmiddelen tegen kanker en andere virussen te verbeteren met de E.coli-capsule. De technologie voor de productie van de capsule wordt verder ontwikkeld door het UB spin-offbedrijf Abcombi Biosciences. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: UB | Foto: NIAID, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn