‘De volgende stap voor 3D-printen in de zorgsector’

05-07-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Het UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht (HU) werken samen met het bedrijfsleven om de 3D-printtechnologie in de medische sector naar de volgende stap te brengen. Dit moet het gebruik van CT-scans voor patiënt-specifieke 3D-geprinte modellen verminderen. 

Utrecht3DMedical is een initiatief vanuit de Smart Industry-agenda van het Rijk. Naast de twee Utrechtse onderwijsinstellingen is de stichting Protospace betrokken bij het initiatief. Start-ups als 3Devo en MRI Guidance en grotere bedrijven als Landré en Ultimaker nemen daarnaast deel aan Utrecht3DMedical.

De initiatiefnemers verwachten een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van conversie van scans naar printfiles voor patiënt-specifieke modellen, hulpmiddelen en implantaten. Daardoor hoeven artsen minder vaak CT-scans te maken van patiënten om bijvoorbeeld een 3D-geprinte replica van lichaamsonderdelen te maken. Dit maakt het proces veiliger, omdat de radioactieve straling die CT-scanners aan patiënten afgeven, in sommige gevallen kankerverwekkend is.

Chirurgische ingrepen voorbereiden

Daarnaast moet de samenwerking in Utrecht3DMedical leiden tot de ontwikkeling van verbeterde 3D-geprinte modellen van bijvoorbeeld organen, waarop chirurgen zich realistisch kunnen voorbereiden op verschillende operaties. Dit moet de impact van de operaties op de patiënt verminderen. Ook moet de 3D-printer weefsels produceren voor toepassing als implantaten.

“Met deze Utrechtse partners geven wij in dit Fieldlab een impuls aan nieuwe medische toepassingen van 3D-printen vanuit het perspectief van toegepast onderzoek”, zegt Erik Puik, lector Microsysteem en embedded systems Hogeschool Utrecht, in een persbericht. “Hiermee draagt de HU met regionale partners bij aan versterking van de kwaliteit van de samenleving in een stedelijke omgeving.”

Levende oren uit de 3D-printer

In Amsterdam heeft het VU medisch centrum een 3D-printer in gebruik genomen die een 3D-geprint oor maakt van levende cellen. Deze geavanceerde 3D-printer is speciaal ontworpen om met levende cellen en biomaterialen te werken. Het apparaat kan verschillende materialen gelijktijdig printen.

Voor het 3D-printen van lichaamsweefsels hebben de Amerikaanse wetenschappers van de Carnegie Mellon University een techniek ontwikkeld die gebruikmaakt van hydrogellagen. Deze techniek is vervolgens toegepast op bestaande 3D-printers die ook voor consumenten beschikbaar zijn. Hiermee zeggen de onderzoekers lichaamsweefsels goedkoper te produceren. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: UMC Utrecht, RTV Utrecht | Foto: NIH Image Gallery, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn