Gelders ziekenhuis werkt efficiënter met sensortechnologie

09-07-2016 12:10 | Door: Fitria Jelyta

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zet sensortechnologie in om patiënten tijdens ziekenhuisopnames beter te monitoren. Hiermee wil het ziekenhuis beter inspelen op de zorgbehoefte.

Voor het project Sensing Clinic heeft het Slingeland Ziekenhuis een overeenkomst ondertekend met het Japanse bedrijf Fujitsu. Het ziekenhuis zet sensortechnologie in om vitale functies als bloeddruk, hartritme en slaapritme, maar ook bewegingen van patiënten tijdens een ziekenhuisopname beter te monitoren.

Zorg op afstand

In de eerste fase van het project worden slimme pleisters met draadloze meetapparatuur en sensoren onder matrassen in de kliniek ingezet. Dit maakt het voor verpleegkundigen mogelijk om beter inzicht te krijgen in de toestand van een patiënt. Via een smartphone kan de verpleegkundige de situatie van de patiënt op afstand nauwlettend in de gaten houden en daarmee gerichter op de zorgvraag inspelen.

Daarnaast krijgen artsen een overzicht van waardevolle informatie over de patiënt, waardoor medische beslissingen nog beter kunnen worden onderbouwd. Het systeem koppelt de verzamelde informatie in een duidelijk overzicht terug naar de patiënt. Met de toepassing van de sensortechnologie verwacht Slingeland zorgkosten te besparen.

Slim wondverband

Eerder hebben Nederlandse, Ierse en Vlaamse onderzoekers een slim wondverband ontwikkeld dat over een miniatuursensor beschikt. De sensor in de zogeheten DermaTrax geeft via een draadloze verbinding informatie over de temperatuur, de hoeveelheid vocht, de PH-waarde en mogelijke infecties van de wond aan de verpleger. Volgens de onderzoekers laat de DermaTrax wondgenezing gemakkelijker en efficiënter verlopen voor zowel de patiënt als de zorgmedewerker.

Ook Amerikaanse wetenschappers zijn aan de slag gegaan met sensoren in wondverband. De onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een pleister ontwikkeld uit rekbare hydrogel, die is voorzien van temperatuursensoren, LED-lampen, een medicatiereservoir en draden om geneesmiddelen in het lichaam toe te dienen.

Het rekbare wondverband geeft via de sensoren aan wanneer de lichaamstemperatuur verandert. Vervolgens dient het systeem het geneesmiddel via het medicatiereservoir en de draden toe in het lichaam om herstel van de huidaandoening te bevorderen. Wanneer het geneesmiddel opraakt, branden de LED-lampjes ter waarschuwing. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Slingeland Ziekenhuis | Foto: Ted Eytan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn