’s Werelds grootste CO2-afvang in Saoedi-Arabië

’s Werelds grootste CO2-afvang in Saoedi-Arabië

23-08-2013 09:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Saoedi-Arabische chemiebedrijf SABIC heeft het Duitse Linde AG opdracht gegeven om ’s werelds grootste installatie te bouwen voor het afvangen en hergebruiken van CO2.

Dat maakte het bedrijf deze week bekend. De CO2-installatie zal gebouwd worden in de industriestad Jubail voor United Jubail Petrochemical Company, een dochter van SABIC. De installatie moet 1.500 ton CO2 per dag afvangen van de ethyleenfabriek om vervolgens hergebruikt te worden in andere SABIC-fabrieken.

Jaarlijks zal de installatie voorkomen dat ongeveer 500.000 ton CO2 in de atmosfeer verdwijnt. SABIC zei dat het ongeveer 200 ton vloeibaar CO2 per dag kan leveren voor de voedsel- en drankindustrie. Het Saoedi-Arabische chemiebedrijf boekte in 2011 een omzet van $51 mrd en heeft ook een grote productiefaciliteit in Geleen.

“Dit is een toevoeging op SABIC’s portfolio van industriële gasproducten,” zei Yousef Al-Zamel, vice-president bij SABIC. “Dit is de eerste van vele gelijksoortige projecten die op de planning staan voor volgend jaar.”

Carbon capture and storage

Steeds vaker klinkt de roep dat de opwarming van de aarde niet gestopt kan worden met alleen energiebesparing en duurzame energie. Het afvangen en opslaan van CO2, in het Engels bekend als carbon capture and storage (CCS), is noodzakelijk om verdere klimaatverandering te stoppen. Maar de ontwikkeling van CCS gaat traag en voorlopig zijn er nog geen installaties die op grote schaal en tegen acceptabele kosten CO2 kunnen opslaan.

De techniek die SABIC zal gaan gebruiken varieert op CCS door het CO2 niet op te slaan, maar een nuttige toepassing te geven (carbon capture and utilization, CCU). Dat levert een interessante business case op. Een team uit Leeuwarden heeft recent een methode ontwikkeld om bijvoorbeeld uit CO2 stroom te halen.

In tegenstelling tot het kostbare CCS kan CCU daarmee een deel van de oplossing voor het klimaatprobleem zijn. De hoeveelheid CO2 die jaarlijks in de atmosfeer wordt gepompt is echter voorlopig nog veel groter dan de industriële vraag naar het broeikasgas.

Bron: Reuters / DuurzaamBedrijfsleven.nl

Foto: PressReleaseFinder via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn