Duurzaam zorghotel voor revalideren in de natuur

13-07-2016 18:10 | Door: Fitria Jelyta

In het Overijsselse dorp Zenderen verrijst een duurzaam en energieneutraal zorghotel naar een ontwerp van IAA Architecten en Nohnik architecture and landscapes. Het gebouw biedt plaats voor revalidatie van patiënten na een ziekenhuisopname.

Het duurzame zorghotel De Zwanenhof krijgt een sedum-dak met zonnepanelen en voldoende daglicht door gevels die voor een groot deel uit glas bestaan. Voor de bouw van de constructie wordt voornamelijk hout gebruikt. Met onder meer deze milieuvriendelijke maatregelen streven de architecten naar het behalen van de Excellent-score van het Breeam-duurzaamheidskeurmerk.

Het zorghotel krijgt onder meer zestig kamers, en sportfaciliteiten als een zwembad en sportzaal. In het ontwerp hebben de architecten rekening gehouden met de omliggende omgeving. Zo is de natuur zoveel mogelijk ingepast in het gebouw. Naar verwachting wordt het rondvormige gebouw in 2017 opgeleverd.

Revalideren in de natuur

Het gebouw moet geschikt zijn voor verschillende doelgroepen. “Het gaat bijvoorbeeld om mensen die zijn ontslagen uit het ziekenhuis, maar bij ons kunnen revalideren”, zegt Joke Mijdam van De Zwanenhof tegen Cobouw. “Denk aan iemand die een operatie aan de knie heeft ondergaan of een heup heeft gebroken. Ook richten we ons op sporters die moeten herstellen van een blessure.”

Daarnaast wil De Zwanenhof in het zorghotel ruimte bieden aan mantelzorgers. Op dit moment heeft het gebouw, dat voornamelijk wordt gebruikt voor conferenties en trainingen, wel een zorghotelfunctie. Door een groeiende belangstelling wordt deze zorgfunctie uitgebreid. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cobouw, Nohnik architecture and landscapes, Architectenweb | Foto: Nohnik architecture and landscapes (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn