Incubatorfonds investeert in zorginnovaties voor ouderen

Vitale ouderen

18-07-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Drie Nederlandse instellingen hebben het incubatorfonds FundIQ opgericht. Het fonds moet zorginnovaties mogelijk maken die de levenskwaliteit van ouderen, chronisch zieken en mantelzorgers verbeteren.

Zorgnetwerkorganisatie Fundis, regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter en Noaber Foundation investeren elk € 2 mln in het incubatorfonds gericht op de langdurige zorg. De investeringen die de partijen via FundIQ mogelijk maken, is met name bedoeld voor start-ups in de langdurige zorg die direct effect hebben op de dienstverlening voor kwetsbare ouderen.

Zo wil het fonds innovaties financieren die gericht zijn op langer thuis wonen, de zelfredzaamheid bij ouderen bevorderen en de vitaliteit en levenslust van de ouderen versterken. Daarnaast willen de partijen investeren in innovaties die ondersteuning bieden aan mantelzorgers, vitale ouderen mobiliseren en burgerinitiatieven ondersteunen.

Maatschappelijk doel

Volgens de website Zorgvisie hoeft dit fonds niet te renderen. “We dienen een maatschappelijk doel met dit fonds”, zegt Jacqueline van Wijngaarden, financieel directeur van Fundis, tegen Zorgvisie. “Als de start-ups waarin we geïnvesteerd hebben, verkocht worden, gaat het geld terug in het fonds. Het streven is om het fonds globaal op de € 6 mln te houden, het aanvangsbedrag.”

De netwerkorganisatie bestaat uit verschillende bedrijven actief in de zorgsector, die samenwerken om hoogwaardige zorg en diensten te leveren voor de gezondheid en het welbevinden van kwetsbare ouderen en chronisch zieken.

Start-ups opschalen

De financieel directeur stelt verder dat de netwerkorganisatie vooraan wil blijven lopen in de vernieuwing van de langdurige zorg. Daarnaast zeggen Fundis, InnovationQuarter en Noaber Foundation door de samenwerking in staat te zijn om een grote gebruikersgroep te ontsluiten, ondernemingen te financieren en te professionaliseren zodat deze landelijk kunnen opschalen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: InnovationQuarter, Zorgvisie | Foto: Moyann Brenn, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn